Minder kilo's, meer energie met de Metabole Methode

Focus niet op de kilo's, maar op de gezondheidsvoordelen

Getty Images

Burn Baby Burn is de titel van het nieuwe boek van Maaike de Vries, gezondheidswetenschapper. In Burn Baby Burn vertelt ze uitgebreid over de vetverbranding, hoe je blijvend een gezond gewicht kunt bereiken en volop energie kunt krijgen met de zogeheten Metabole Methode. Zonder honger en een leven lang eenvoudig vol te houden! Gezondheidsnet sprak met haar.

Wat is de Metabole Methode?

"Kort uitgelegd: de methode is gebaseerd op de biologische principes van hoe het lichaam werkt en wat het verbrandt. Dit bepaalt namelijk voor een groot deel hoe je je voelt, wat je op de weegschaal ziet en hoe strak je broek of rok zit. Je kan de biologie in je voordeel laten werken. Dit doe je met de drie instrumenten van de Metabole Methode: eten, bewegen en sporten, slapen en ontspannen."

Wat is anders aan de Metabole Methode dan aan een dieet?

"Ik wil het vooral geen dieet noemen. Het draait allemaal om een gezonde leefstijl met nieuwe, goede gezonde gewoontes. Na een uitgebreide uitleg staat achterin het boek een 28 dagen plan om mee aan de slag te gaan. Na deze 28 dagen is het niet klaar. Zie het als een overgangsfase. Je bent misschien een paar kilo lichter en je voelt je energieker en fitter, daarna is het zaak de methode zelfstandig voort te zetten. Als het bevalt, kun je het blijven doen zo lang je wilt. Focus niet op de kilo's, maar let meer op omvang en de gezondheidsvoordelen."

Is deze methode voor iedereen geschikt?

"Voor de meeste mensen zal het werken. Het hangt natuurlijk wel af: 'Waar kom je vandaan?' Heb je veel overgewicht dan zul je afvallen. Ook zul je je fitter voelen en meer energie krijgen. Het is een heel praktisch boek en je kan er meteen mee aan de slag."

Wat is het allereerste waarmee we moeten beginnen voor een gezonde leefstijl?

"Het eerste wat ik altijd zeg is: ga naar je koelkast en voorraadkast en ruim hem op. Doe alle bewerkte voedingsmiddelen de deur uit en haal gezonde voeding in huis. Ga naar de groenteboer en haal veel fruit en groente. Koop ongebrande noten en zaden. Gooi producten met toegevoegde suikers weg en ga voor vers!"

Als het even niet zo lukt met een gezonde leefstijl en je valt in oude slechtere gewoontes, hoe pak je het weer op?

"Er kan altijd iets gebeuren waardoor je het opeens moeilijk vindt of het zelfs helemaal niet meer te doen lijkt. Voor je het weet eet je een reep chocola of trekt een zak chips open en denkt; ik ben nu toch al aan het zondigen. Deze situaties horen bij het leven en het is echt niet zo dat je nooit meer een stuk taart of pizza mag. Maar je kunt je wel voorbereiden op die mogelijke valkuilen. Ga bijvoorbeeld niet met trek naar een feestje en leer jezelf echt nee te zeggen. En ook op vakantie kun je de methode gewoon volhouden: overal ter wereld kun je drie keer per dag eten, bewegen en ontspannen. En gaat het een dag mis, de volgende dag pak je je gezonde gewoontes weer op."

Maaike de Vries is gezondheidswetenschapper en bestsellerauteur van onder andere Hoe word ik een Supervetverbrander? (2018), Zo werkt de zorg in Nederland (2014) en co-auteur van Ook leuke meisjes worden vijftig (2020). Ze adviseert organisaties in de zorg op het gebied van innovatie en strategie en is professioneel toezichthouder van het Institute for Positive Health.

Auteur