donderdag, 7 juli 2022

Moet je in de winter vetter eten?

Een vette hap heb je nodig

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: moet je in de winter vetter eten, is dat gezond?

Zodra het kouder wordt, komen de stamppotjes met rookworst en een kuiltje jus en erwtensoep met roggebrood en spek op tafel. Zo gaat het bij veel mensen van jongs af aan. De zomer is voor salades en licht verteerbaar voedsel en in de winter gaan we over op de stevige hap om ons gezond en sterk te houden. Logisch, want in de winter heb je meer vet nodig. Toch? Gezondheidsnet vroeg het voedingsdeskundige Patricia Schutte van het Voedingscentrum.

"Vetter eten in de winter is niet nodig", stelt Schutte. "De geadviseerde hoeveelheid vet in de voeding is 20-40 energieprocent, bij (neiging tot) overgewicht 20-35 energieprocent. Dit betekent dat 20 tot 40 procent van de calorieën afkomstig kan zijn van vet."

Sneller aankomen

Het is dan ook niet nodig om in de winter vetter te gaan eten. Schutte: "Gezond eten met veel groenten is het gehele jaar door belangrijk. Eet je vetter en krijg je daardoor meer calorieën binnen dan is de kans dat je sneller aankomt groter. Helemaal als je in de winter minder gaat bewegen."

Natuurlijk kun je je wel een keer te goed doen aan een lekker bord stamppot met rookworst, maar niet te vaak. En zorg dat je ook in de winter voldoende sport en in beweging blijft. 

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.

 

 

Liesbeth van Rossum is internist en endocrinoloog en Mariette Boon is internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet. Samen schreven zij de bestseller 'Vet belangrijk'. Dit duo weet alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. Wil je afvallen? Luister dan naar onderstaande podcast voordat je start met een dieet, want dan kun je veelgemaakte fouten voorkomen.

 
 
Bron(nen):
Trefwoorden: