Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 24 augustus 2017

Moet je in de winter vetter eten?

Een vette hap heb je nodig

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: moet je in de winter vetter eten, is dat gezond?

Zodra het kouder wordt, komen de stamppotjes met rookworst en een kuiltje jus en erwtensoep met roggebrood en spek op tafel. Zo gaat het bij veel mensen van jongs af aan. De zomer is voor salades en licht verteerbaar voedsel en in de winter gaan we over op de stevige hap om ons gezond en sterk te houden. Logisch, want in de winter heb je meer vet nodig. Toch? Gezondheidsnet vroeg het voedingsdeskundige Patricia Schutte van het Voedingscentrum.

"Vetter eten in de winter is niet nodig", stelt Schutte. "De geadviseerde hoeveelheid vet in de voeding is 20-40 energieprocent, bij (neiging tot) overgewicht 20-35 energieprocent. Dit betekent dat 20 tot 40 procent van de calorieën afkomstig kan zijn van vet."

Sneller aankomen

Het is dan ook niet nodig om in de winter vetter te gaan eten. Schutte: "Gezond eten met veel groenten is het gehele jaar door belangrijk. Eet je vetter en krijg je daardoor meer calorieën binnen dan is de kans dat je sneller aankomt groter. Helemaal als je in de winter minder gaat bewegen."

Natuurlijk kun je je wel een keer te goed doen aan een lekker bord stamppot met rookworst, maar niet te vaak. En zorg dat je ook in de winter voldoende sport en in beweging blijft. 

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

7 Comments

Door Maria (niet gecontroleerd) op ma, 02/06/2017 - 16:13

Even snel uitgerekend met de Eetmeter van het Voedingscentrum: Stamppot is gemaakt van groenten en aardappelen. Met wat jus en een stukje rookworst.
200 gr aardappelen plus 200 gr boerenkool plus jus gemaakt van 2 theel juspoeder plus 100 gr runderrookworst is pakweg 518 kcal. Lijkt me niet overdadig. Wat is het probleem? Wat is 'te vaak'?

Door ruud arends (niet gecontroleerd) op vr, 12/23/2016 - 23:13

Ik heb `n goed idee voor mensen die overgewicht hebbew.Ik zou naar alaska gaan verhuizen ,dan kun je zonder schuldgevoel vette happpen gaan eten.De kou zorgt er immers voor dat je dit door de koude nodig hebt.Ideetje>.!.Groet,Ruud Arends.

Door itsmetoo (niet gecontroleerd) op do, 12/22/2016 - 10:15

Van vet eten wordt je helemaal niet dikker dan van bijvoorbeeld koolhydraten eten. Sterker nog, van veel koolydraatrijke voeding zoals de granen, blokkeren de optie om vet te kunnen verbranden en zorgen voor een crash. Groenten en fruit zijn uiteraard top gezond maar niet als sap, blenden kan wel. Met vet eten heb je daarvan geen last. Dat heeft alles te maken met Insuline. Wel moet je oppassen met het aantal kalorieen naruurlijk, omdat deze meer dan dubbel tellen dan koolhydraten en eiwit. Maar wanneer ke alle granen laat staan kan je daar behoorlijk veel vet voor in de plaats eten.

Door Anita (niet gecontroleerd) op do, 12/22/2016 - 10:09

Helemaal mee eens, kool is de koning van de groenten en in aardappelen zit verl vitamine c. Je kunt een deel van de aardappelen vervangen door koolrabi of pastinaak. Ook heel gezond en lekker. Kolen hebben stofjes die het afweersysteem een boost geven dus zeker doen!

Door Gerard (niet gecontroleerd) op do, 12/22/2016 - 07:10

Veel belangrijker is om onze voeding te verdichten met voedingstoffen. Niet alleen om te bouwen en te beschermen maar ook om te genezen.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 11/26/2016 - 16:43

Overigens vraag ik me af of het wel waar is, dat je geen extra calorieën nodig zou hebben. Je lichaam op temperatuur houden kost best veel energie, ik kan me zo voorstellen dat als je veel buiten bent , je best wel wat extra's kan gebruiken. Als ik vroeger terug kwam van het schaatsen rammelde ik van de honger. Mijn katten eten trouwens ook altijd meer met koud weer.

Door Barbara de Bruin (niet gecontroleerd) op za, 11/26/2016 - 16:38

"Natuurlijk kun je je wel een keer te goed doen aan een lekker bord stamppot met rookworst, maar niet te vaak".
Wat een overdreven advies is dit. Stampot zit barstensvol met groente, hartstikke gezond dus. Mits je er geen liters jus en hele worsten bij opeet. Boerenkool bijvoorbeeld is in andere landen bekend als zijnde een powerfood. Niks mis mee.