Snel afvallen in de puberteit

Getty Images

Ik ben 13 jaar en ik weeg 75 kilogram en ben 1 meter 72. Ik wil graag vermageren, maar meestal lukt dat niet. Ik word gepest, omdat ik dik ben en ik wil dus snel afslanken.

Sara

Kim Vermeulen, diëtist  

Ik denk dat het vanwege je leeftijd en je gewicht niet verstandig is om snel af te vallen. Juist nu ben je nog volop in de groei en heeft jouw lichaam wel voldoende bouwstoffen nodig voor alle veranderingen die het ondergaat.

Het is handiger om op je eetpatroon te letten, zonder een streng dieet te gaan volgen. Helaas kan ik uit je vraag natuurlijk niet opmaken wat je precies eet en waar de aanpassingen dan precies in moeten zitten.

Drie maaltijden per dag
Belangrijk is dat je wel een ontbijt, lunch en diner blijft nemen. Sla deze maaltijden dus niet over om af te vallen, want dat is ongezond en helpt je niet bij het afvallen. Eet je te weinig, dan is de kans op eetbuien veel groter! Als je tussen de maaltijden trek krijgt, kun je kiezen voor plakjes ontbijtkoek, tussendoor repen of fruit.

Vraag ook aan je ouders om rekening te houden met jouw gezonde eetpatroon. Misschien kan je moeder gezonde tussendoortjes in huis halen en het jou makkelijker maken om de ongezonde verleidingen te weerstaan.
 
Beloof je me dat je niet te streng voor jezelf zult zijn? Je bent overigens niet dik, maar het is voor jouw lengte, gewicht en leeftijd wel verstandig om niet zwaarder te worden. Heel veel succes met je goede voornemens.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!