donderdag, 7 juli 2022

Zo is calorieën verbranden leuk!

Van shoppen tot seksen

Afvallen is niet áltijd afzien. Er zijn gelukkig ook leuke manieren om calorieën te verbranden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een middagje shoppen of een avondje Wii-en met vrienden? We zetten een aantal verrassende calorieverbranders voor je op een rijtje.

Shoppen

Voel je je tijdens het winkelen wel eens schuldig, omdat je op dat moment ook in de sportschool had kunnen staan? Dat hoeft niet, want al shoppende werk je ook aan de lijn.

Uit onderzoek van de Amerikaanse ijsfabrikant Skinny Cow blijkt dat je per minuut maar liefst 5 kcal verbrandt. Volgens de onderzoekers betekent dit op jaarbasis voor vrouwen een totaal van 47.700 kcal, want we shoppen maar liefst 132 keer per jaar.

Slapen

Een andere manier, waarbij je eigenlijk niet eens door hebt dat je kilocalorieën aan het verbranden bent, is slapen. Daar is een makkelijk rekensommetje voor. Je gewicht staat, volgens de caloriewijzer van Overgewichtinfo.nl, namelijk gelijk aan het aantal kilocalorieën dat je verbrandt tijdens een uurtje slapen (70 kilo betekent dus 70 kcal).

Strijken

Als je na zo'n fijne nachtrust volop energie hebt om in het huis aan de slag te gaan, dan ben je volgens de caloriewijzer helemaal goed bezig. Als je 70 kilo weegt en je stofzuigt een half uurtje, dan heb je al 105 kcal verslagen.

Met het opmaken van het bed en de strijk verbrand je per uur ook nog eens 70 kcal. Tuinieren en de autowassen zijn de huishoudelijke toppers. Daarmee verlies je per uur 350 kcal.

Tv-kijken

En er zijn nog meer van die dagelijkse dingen met een win-wineffect. We pakken de caloriecalculator erbij en berekenen de calorieaantallen voor iemand van 70 kilo, die een half uurtje de desbetreffende activiteit uitvoert.

Wat dacht je van aankleden (88 kcal), traplopen (280 kcal), koken (88 kcal), afwassen (81 kcal), dagelijkse boodschappen (93 kcal) en tv-kijken of lezen (beide 35 kcal).

Buitensport

Ook met schaatsen kun je de nodige calorieën verbranden. Het is niet alleen ontzettend mooi om een tocht op natuurijs te maken, het is ook heel gezond. Weeg je 70 kilo, dan heb je na een half uurtje schaatsen al 245 kcal verbrand.

Maak je liever een lange wandeling, dan ben je er op een uur 280 kwijt. Geniet je liever in tropische sferen. Neem dan een duik in het zwembad en zwem flink door, want dan heb je in een half uurtje 350 kcal in het water achtergelaten. 

Sluit om ultiem te ontspannen af met een fijn saunabezoek. De cijfers lopen wat saunabezoek betreft uiteen, maar je kunt er van op aan dat dit een hele relaxte manier van verbranding is.

Wii

Blijf je liever thuis, maar wil je al spelenderwijs wat calorieën verbranden, kies dan voor een spelletje op de Wii. Een Britse professor heeft dit onderzocht en ontdekte dat je wel tot 1830 kcal per week kunt verbranden als je iedere dag anderhalf uur speelt.

Seks

Wist je dat je al flirtende ook calorieën verliest? Colombiaanse biologen hebben het flirtgedrag van mannen en vrouwen onder de loep genomen en ontdekten dat mannen tijdens het flirten maar liefst 95 kcal verbranden, terwijl vrouwen het beduidend rustiger aandoen met 37 kcal.

In de voorbereiding spannen zij de kroon, want dan verbranden ze er 95 tegenover 79 bij de mannen. Een geslaagde flirtpoging die in een vrijpartij eindigt, is daarnaast goed voor 100-200 kcal.

Voeding

Wil je nu echt effectief calorieën verbranden, dan is het zaak dat je ook op je voeding let. Als je namelijk te weinig calorieën op een dag binnenkrijgt, maak je ook niet genoeg energie aan om te verbranden.

Blijf dus voldoende en gezond eten. Zoek naar lekkere recepten, doe boodschappen en maak een heerlijk maal, zodat je in de voorbereiding alvast een aantal calorieën kwijt bent.

Trefwoorden: