maandag, 23 mei 2022

Paracetamol beter bij lage rugpijn

AMSTERDAM - Mensen met lage rugpijn kunnen beter paracetamol slikken dan ontstekingsremmers zoals ibuprofen. Dit blijkt uit een studie over lage rugpijn, waarop onderzoeker Pepijn Roelofs woensdag 17 februari promoveert aan VUmc.

De pijnstillers hebben een vergelijkbare werkzaamheid, maar paracetamol heeft minder bijwerkingen. Toch gebruiken verreweg de meeste mensen met lage rugpijn ontstekingsremmers.

80 procent van de mensen met rugpijn krijgt ontstekingsremmers voorgeschreven. Of deze ook beter werken dan paracetamol was tot nu toe nauwelijks onderzocht.

In zijn studie naar lage rugpijn richtte Roelofs zich op mensen die werken in de thuiszorg. Lage rugpijn is in die beroepsgroep een veelvoorkomende klacht. Tweederde van hen heeft rugpijn.

Voor zijn onderzoek keek Roelofs ook naar de effectiviteit van ruggordels. Thuiszorgmedewerkers met lage rugpijnklachten die een ruggordel dragen, blijken aanzienlijk minder pijn te hebben.

Aan het onderzoek deden 360 thuiszorgmedewerkers met lage rugpijn mee. De helft kreeg, naast standaard zorg, een ruggordel. Het bleek dat werknemers met een ruggordel jaarlijks gemiddeld 53 dagen minder rugpijn hadden dan werknemers uit de controlegroep.

Bovendien bespaarden ruggordelgebruikers per jaar gemiddeld 235 euro op direct aan rugpijn gerelateerde kosten, zoals bezoek aan therapeut of aanschaf van medicijnen. De meeste thuiszorgmedewerkers ondervonden geen hinder van de gordel bij het uitvoeren van hun werkzaamheden.

Bron(nen):