vrijdag, 28 januari 2022

Preventief onderzoek ook bij huisarts

UTRECHT - Huisartsen staan positief tegenover preventief onderzoek. Het is volgens onderzoeksbureau NIVEL dan ook niet onwaarschijnlijk dat er een preventief consult gaat komen.

Wanneer een huisarts een patiënt ziet met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en nierziekten dan doet hij meestal al een preventief onderzoek. Dit risico kan zijn ontstaan door erfelijke aanleg, overgewicht of roken. Ongeveer een kwart van de huisartsen zegt op dit moment zelfs patiënten actief op te roepen voor dit soort metingen.

Dit blijkt uit schriftelijk onderzoek van NIVEL onder 330 huisartsen. Zij denken dat een preventieconsult in de nabije toekomst zijn intrede zal doen, omdat veel huisartsen daar voor open staan. De preventieve taken hoeft de huisarts immers niet allemaal zelf te doen. Een deel kan hij uitbesteden aan praktijkondersteuners of bijvoorbeeld de GGD.

Total Body Scan
De trend in de gezondheid is dat mensen niet alleen willen genezen van ziekten, ze willen het liever voorkomen of uitstellen. Op dit moment kunnen mensen daarvoor terecht bij commerciële bedrijven die Total Body Scans aanbieden of bij de overheid die verschillende campagnes heeft lopen voor een gezonde leefstijl.

Bron(nen):