Wat helpt tegen prostaatklachten?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Sonja Keizers
Hadewych Veys

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: ik heb vanwege prostaatproblemen eerst tamsulosine en daarna silodosine ­geslikt. Dit heeft niet goed geholpen. Is er een alternatief?

Ik heb vanwege prostaatproblemen eerst tamsulosine en daarna silodosine ­geslikt. Dit heeft niet goed geholpen. Is er een alternatief?

Antwoord:

De medicijnen die u hebt gekregen zijn alfablokkers. Ze verminderen de spierspanning in de prostaat en blaas, waardoor plassen makkelijker wordt en er minder sterke aandrang is. Met een beetje geluk hoeft u daardoor ’s nachts iets minder vaak naar het toilet. Maar de invloed van deze medicijnen is meestal beperkt. Daar staat tegenover dat er ­bijwerkingen kunnen zijn, zoals duizeligheid en erectieproblemen of minder zin in seks. Lang niet altijd hebben plas­problemen te maken met een vergrote prostaat. Soms kunnen de klachten ook spontaan verminderen. Medicijnen kunnen een aantal weken op proef gebruikt worden. Als ze geen verbetering geven, kunt u weer stoppen. U kunt erover nadenken of de voordelen van deze medicijnen voor u groter zijn dan de nadelen. Voor alternatieve medicijnen kunt u het best een doorverwijzing naar de uroloog vragen.

Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine