‘Bij ouderen slaat de behandeling van psychische klachten beter aan’

Het goede nieuws voor 2024 over ouderenpsychiatrie

vrouw voelt aan buik
Getty Images

Nieuwe technologische ontwikkelingen en behandeltechnieken volgen elkaar in een razend tempo op. We spraken vijf medisch specialisten die hier binnen hun vakgebied hun steentje aan bijdragen. Waar kijken zij naar uit? Manon Kleijweg, ouderenpsychiater, werkt in het multidisciplinaire team voor ouderenpsychiatrie van MoleMann Mental Health in Huis ter Heide.

Je zou het misschien niet verwachten, maar behandelingen van angst en depressie slaan bij ouderen beter aan dan bij jongeren. Dat liet een Engels onderzoek onlangs zien. Bij ouderen bleken die behandelingen maar liefst 30 procent effectiever dan bij jongeren en volwassenen. Heel logisch is dat niet, want de behandeling van oudere patiënten is juist complexer, omdat er naast geestelijke vaak lichamelijke problemen zijn. Hoe verklaart ouderenpsychiater Manon Kleijweg dat? Allereerst benadrukt ze dat veel mentale klachten tegenwoordig goed te behandelen zijn. “In onze praktijk zien we geregeld ouderen die al hun hele leven met een trauma uit hun jeugd rondlopen. Wanneer er dan iets ingrijpends gebeurt, bijvoorbeeld het overlijden van de partner of verhuizing naar een verpleeghuis, gaat het mis. Ze worden plots extra geconfronteerd met deze pijnlijke herinneringen, die ze uit zelfbescherming diep hebben weggestopt. Ineens lukt het niet meer om de nachtmerries overdag te ontvluchten.”

EMDR

Nieuwe behandeltechnieken bieden dan uitkomst. Kleijweg: “EMDR bijvoorbeeld. Daarbij bieden we cliënten tijdens het herbeleven van die herinnering een neutrale prikkel aan. Dat kan een bewegende vinger zijn of een tikje op de knie. Zo slaan ze die traumatische herinnering op als een neutrale herinnering. Dat werkt ontzettend goed tegen klachten van trauma, zoals nachtmerries en schrikreacties. En ook andere aandoeningen, zoals depressies en angststoornissen, zijn goed behandelbaar.” Maar dat is niet de enige reden dat de behandeling van ouderen effectiever is. “In de psychische zorg voor ouderen bieden we alle behandelingen onder één dak aan. Je hoeft dus niet steeds naar een nieuwe instelling toe, waar ze je opnieuw helemaal moeten leren kennen. En als de behandeling ten einde is, bieden we de garantie om terug te komen, mocht dat nodig zijn. Dat maakt het afscheid nemen, toch een spannend moment, eenvoudiger. Terugkeren is mogelijk, omdat we momenteel geen wachtlijsten hebben.” 

In de psychiatrie voor jongeren en volwassenen wordt meer volgens protocollen gewerkt, weet Kleijweg. “Bij ouderen is de behandeling flexibeler. We spelen in op de mogelijkheden die mensen hebben. Groepstherapie werkt bijvoorbeeld heel goed. Alleen al de ontdekking dat je niet de enige bent met een bepaalde klacht is heel bevrijdend.”

Dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine januari 2024. Abonnee worden van het blad? Dat doet u in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine