Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 23 oktober 2016

Niet langer onzeker

Bepaal doelen en grenzen

Je af en toe onzeker voelen is heel gewoon. Niemand is 100 procent zeker van zichzelf. Vervelend wordt het als je zo onzeker bent, dat je er dagelijks last van hebt. Waar komt die onzekerheid vandaan? En hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Onzekerheid heeft te maken met angst. Angst dat je niet goed genoeg bent. Dat je niet mooi of leuk bent. Dat je verkeerde keuzes maakt. En angst dat anderen dat ook vinden. Door deze angst neemt het vertrouwen in jezelf af. Je gelooft niet dat je iets tot een goed einde kunt brengen.

Zelfvertrouwen

Hoeveel zelfvertrouwen je hebt, hangt af van ervaringen uit je verleden. Hoe vaker je hebt gemerkt dat je iets goed kan, hoe makkelijker het is om te geloven dat je het nog een keer kan. Ook complimenten en steun van anderen hebben invloed op je zelfvertrouwen.

Hoe meer steun en complimenten je vroeger hebt gekregen, hoe meer zelfvertrouwen je hebt. Heb je veel zelfvertrouwen, dan is het makkelijker om aan je onzekerheid te werken. Je durft te werken aan zaken waar je onzeker over bent. Heb je weinig zelfvertrouwen, dan is dat veel moeilijker. Je ziet vooral wat je niet kan in plaats van wat je wel kan.

Twijfel

Als je vaak onzeker bent en weinig zelfvertrouwen hebt, dan kan je onzekerheid chronisch worden. Je twijfelt niet alleen over bepaalde keuzes, of over wat je wel en niet kan. Je twijfelt over je hele zelfbeeld: over wie je bent, wie je wilt zijn en wat je graag wilt doen. Gedachten over jezelf zijn vaak negatief in plaats van positief. Je hebt het gevoel op ieder punt te falen.

Als vriend(in) heb je het gevoel dat je tekortschiet. Of je hebt het idee dat je geen goede dochter/zoon of moeder/vader bent. Je raakt snel teleurgesteld in jezelf of schaamt je voor wat je doet of wie je bent. Schaam je je vaak voor jezelf of ben je vaak onzeker over wat anderen van je vinden, dan kan het zijn dat je onzekerheid een sociale fobie wordt.

Bevestiging

Om je zekerder te voelen vraag je bevestiging aan anderen. Alleen als een ander zegt dat het goed is, is het goed. Je vindt het immers moeilijk om zelf te zien wat je kwaliteiten zijn. Familie en vrienden moeten vertellen waar je goed in bent en waarom je leuk bent. Hierdoor kan je heel afhankelijk worden.

Acceptatie van anderen wordt zo belangrijk, dat je vergeet wie je zelf bent en wat je zelf wilt. Praten anderen positief over je, dan geloof je hen niet. Je denkt al snel dat er niets positiefs over jou te zeggen is. Je weet niet goed hoe het voelt om trots op jezelf te zijn. Als je veel bevestiging van anderen nodig hebt, vergeet je waar je eigen grenzen liggen.

Hoge eisen

Als je niet goed weet waar je grenzen liggen, stel je al snel te hoge eisen aan jezelf. Je wilt anderen niet teleurstellen, maar ook jezelf niet. Je wilt alles 100 procent goed doen. Maak je een fout, dan heb je het gevoel dat je een mislukkeling bent.

Gaat iets goed, dan wijdt je dat aan toeval of geluk. Wil je vaak alles goed doen, dan kun je perfectionistisch worden. Ook kan je het gevoel hebben dat anderen dingen beter doen dan jij. En jezelf vergelijken met anderen maakt je nog onzekerder. 

Onzekerheid neemt alleen af als je een gevoel van zelfvertrouwen uit jezelf haalt. Je wordt niet zekerder als je jezelf vergelijkt met anderen. Of als je bevestiging zoekt bij anderen. Je zelfvertrouwen zal groeien als je ontdekt wie je bent, wat je wilt en waar je grenzen liggen. Het is niet makkelijk om daar achter te komen. Het kan helpen om samen met een psycholoog te kijken hoe je minder onzeker kunt worden.

Tips

Ten slotte nog wat korte tips om om te gaan met je onzekerheid:

  • Zoek uit waarover je onzeker bent. Schrijf deze punten op. Ga samen met een vriend of vriendin na of het wel logisch is dat je over die punten onzeker bent.
  • Schrijf op waar je goed in bent en waar dit uit blijkt. Je zult zien dat je meer kan dan je denkt. Kijk regelmatig naar deze lijst. Vul de lijst aan met kleine en grote successen.
  • Probeer zo min mogelijk te bedenken wat een ander van je vindt. Je kunt geen gedachten lezen.
  • Waarom ben jij leuk? Laat vrienden en vriendinnen opschrijven waarom zij jou leuk vinden. Wat is er mooi aan jou en wat zijn jouw kwaliteiten?
  • Probeer geen waarde te hechten aan wat anderen, die niet belangrijk voor jou zijn, tegen je zeggen. Mensen die jou kwetsen of onzeker maken, zijn het vaak niet waard om energie in te steken.
  • Betrap jezelf erop als je negatieve gedachten hebt over wat iemand van je vindt. Vraag je af of het logisch is wat die persoon zegt of doet. Denk: het is jouw probleem dat je zo doet en niet mijn probleem.
  • Stel doelen die haalbaar zijn. Leg de lat niet te hoog.
  • Verwen jezelf. Ook al denk je dat je het niet waard bent om van fijne dingen te genieten. Je kunt jezelf aanleren om te genieten van de dingen die jij prettig vindt.
  • Denk aan je houding. Loop rechtop, draag kleding waarin jij je lekker voelt. Je houding is wat anderen het eerste zien.
  • Leef je eigen leven. Probeer zoveel mogelijk je eigen leven in te richten. Doe wat jij leuk en belangrijk vindt.

Reactie toevoegen

44 Comments

Door leonie (niet gecontroleerd) op zo, 05/29/2016 - 20:27

ik ben soms ook heel erg onzeker, ik had een tijdje dat ik niet alleen naar winkels wou, omdat ik dacht dat iedereen dan dacht ja zij heeft geen vrienden en wat een lozer enzo. Gelukkig ben ik daar van af! Ik heb namelijk een tip van iemand gekregen: als jij in (dus dit geval) de winkel staat en je ziet iemand alleen winkelen. Denk jij dan dat diegene een lozer en diegene heeft geen vrienden? Nee natuurlijk niet! Dat is eigenlijk met alles zo. Als je bijvoorbeeld op iemand afstapt (wat denk ik iedereen wel spannend vindt) en je denkt diegene echt niet omg wat een lozer, dit ga ik straks op facebook zetten, zodat iedereen weet wat voor lozer hij/zij is. Dus daag je zelf uit, stap op mensen af, verander wat je wil (bijv je haar). Als je een fout maakt is dat echt niet erg iedereen heeft het wel een keer, maar word daar dan over geroddeld en mogen mensen je daardoor niet meer? Natuurlijk niet!

Door super onzeker (niet gecontroleerd) op di, 05/24/2016 - 17:38

ik ben heel erg on zeker ik vind het heel moeilijk om op mensen af te stappen bijvoorbeeld om vrienden te maken, als ik iemand leuk vind enz. heeft iemand misschien tips nog verder om er van af te komen

Door Wanhopig onzeke... (niet gecontroleerd) op do, 05/19/2016 - 22:52

Ik ben heel onzeker, en daardoor ga ik stamelen. Ik kom gewoon niet meer uit mijn woorden en het lijkt alsof ik geblokkeerd word want ik kan bijna niks meer uitbrengen.
Ik probeer gesprekken te vermijden en ik ben heel bang dat leraren mij vragen om bv wat voor te lezen, omdat ik dan ook begin te stamelen.
Ik isoleer me steeds meer, maar word daardoor nog onzekerder.
Kan iemand me helpen of heeft er iemand tips?
Groetjes een wanhopig onzeker meisje

Door Wanhopig onzeke... (niet gecontroleerd) op do, 05/19/2016 - 22:52

Ik ben heel onzeker, en daardoor ga ik stamelen. Ik kom gewoon niet meer uit mijn woorden en het lijkt alsof ik geblokkeerd word want ik kan bijna niks meer uitbrengen.
Ik probeer gesprekken te vermijden en ik ben heel bang dat leraren mij vragen om bv wat voor te lezen, omdat ik dan ook begin te stamelen.
Ik isoleer me steeds meer, maar word daardoor nog onzekerder.
Kan iemand me helpen of heeft er iemand tips?
Groetjes een wanhopig onzeker meisje

Door anoniem.. (niet gecontroleerd) op wo, 02/24/2016 - 18:01

hoi, ik ben heel erg onzeker over mijn lelijke haar, het is heel erg dun & lelijk en ik kan het alleen maar in een knot doen. Ik heb een pony waar ik heel graag vanaf wil maar ik durf t niet.. wat moet ik doen??

Door sander (niet gecontroleerd) op vr, 01/15/2016 - 09:53

Ik zit nu op middelbare en voel me sinds dien heel onzeker over me uiterlijk, ik weet dat alles niet draait om je eigen uiterlijk dat zeg ik ook tegen mezelf maar het blijft steeds terug komen. Kan iemand me helpen?

Door sabrina (niet gecontroleerd) op di, 12/22/2015 - 23:31

Ik ben ook gepest geweest en ook cybergepest geweest op men 15 en sinds toen heb ik geen zelfvertrouwen meer..ik ben me gaan isolere...ik ben nu bijna 18j en ik ga bijna nooit weg. Als k weg ga dan is het boodschappen doen met mijn moeder. Ik kan bevoordbeeld niet eens klere kope als men moeder er niet bij is. Ik heb altyd angst dat ik niet goed kan kiezen en de verkeerde keuzes maak. Ik voel me gewoon niet goed ik was vroeger niet zo.en niemand snapt het zelfs men ouders zeggen steeds dat ik nooit iets goed doe.ik vertrouw niemand meer en drm heb k geen echte vriende en ook omdat ik nooit wil weg gaan vragen zij mij niet meer mee.ik schaam me kapot. Ik durf niet naar een pyscholoog te gaan want k schaam me ervoor zeker omdat ik altijd vroeger zei dat ik psychologie wou leren.

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op do, 12/17/2015 - 23:23

Ga naar een psycholoog het gaat je echt helpen!

Door B (niet gecontroleerd) op ma, 12/14/2015 - 23:18

ik weet het gewoon niet meer zelfs. ik haat het als mensen naar me kijken en ik moet denken: ja ik weet dat ik lelijk ben. ik ben bang hoe mensen naar me kijken en vraag me zelf ook af wie ik ben, of wrrm ik hier ben. ik vind mezelf niet mooi en ben bang dat ik alles verkeerd doe. ik vraag ook veel aan mensen en wil niks fout doen. maar als ik een fout maak voel ik me schuldig of schaam ik me erg. ik twijfel en denk vaak teveel...

Door Fresku (niet gecontroleerd) op vr, 12/04/2015 - 10:05

Helpt twijfel? Ik betwijfel het.