Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 24 februari 2017

Hoe ga je om met een narcist?

Vragen en antwoorden over narcisme

Bij het Fonds Psychische Gezondheid kloppen steeds vaker mensen aan die vermoeden dat hun partner een narcist is. Welke eigenschappen passen bij narcisme en hoe moet je ermee omgaan? Psycholoog Jean-Pierre van de Ven beantwoordt vijf vragen over narcisme.

Ik weet bijna zeker dat mijn partner een narcist is. We hebben twee kinderen van 5 en 9 jaar. Wat moet ik doen?

"Ben je bang dat je kinderen besmet raken met het narcisme van je man? Het zou nog kunnen ook. Narcisme is geen ziekte die wordt overgebracht door een virus of door bacillen, maar het is hinderlijk gedrag dat kinderen, zoals elk gedrag, gemakkelijk kopiëren van hun ouders.

Maar waarschijnlijk heb je zelf het meeste last van je man. Narcisten willen voortdurend aandacht. Als ze die niet of onvoldoende krijgen kunnen ze in woede uitbarsten of depressief worden. Als je niet je best doet om een narcist zoals je man te verwennen op elke mogelijke manier, krijg je het erg met hem aan de stok.

Je kunt twee dingen doen. In de eerste plaats is het niet verstandig om je man te verwennen om ruzies te voorkomen. Dit leidt ertoe dat je hem in alles zijn zin moet geven. In de tweede plaats kun je proberen om met je man in gesprek te komen over de oorzaken van zijn narcisme. Want narcisme is meestal een reactie op een nare situatie, zoals misbruik of trauma’s die tijdens de jeugd hebben plaatsgevonden. Schakel eventueel via uw huisarts een psycholoog in voor relatiegesprekken."

Toen ik mijn ex leerde kennen, vond ik hem een knappe, stoere en zekere man. Hoe langer we bij elkaar waren, hoe vaker ik merkte dat hij zichzelf wel erg stoer en geweldig vond. We zijn uit elkaar gegaan, omdat ik niet met een narcist kan leven. Ik ben bang dat mijn zoon van 5 ook een narcist wordt als hij te veel bij mijn ex is. Kan dat?

"Ja, dat kan. En wel op twee manieren. Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders, dat is de eerste manier. Je zoon zou zich net zo egocentrisch kunnen gaan opstellen als je ex, gewoon omdat hij door het voorbeeld denkt dat het zo hoort.

De tweede manier verloopt via een omweg. Narcisme is een reactie op nare gebeurtenissen in de jeugd. Misschien hebben de ouders van je ex geweld tegen hem gebruikt of hem verwaarloosd. Het narcisme van kan een verdediging zijn tegen de onzekerheid die hij door deze behandeling is gaan voelen. Nu zou het kunnen dat hij het gedrag van zijn ouders kopieert en jullie zoon geweld aandoet of verwaarloost. Je zoon zou zich daar dan op zijn beurt tegen kunnen gaan verdedigen door zich als een narcist te gedragen.

Het is belangrijk dat je jullie zoon beschermt tegen deze gang van zaken. Blijf met je ex in gesprek over zijn opvoeding. Geef je zoon alle liefde die je hebt. Wees alert op vreemd gedrag van je kind en bespreek dit dan meteen met hem in woorden die hij kan begrijpen."

Bestaat er een behandeling voor narcisme?

"Narcisme is een lastige eigenschap, maar het is geen ziekte. Dat wordt het pas als iemand de narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Zo iemand is extreem gevoelig voor krenking, dus voor gezichtsverlies en voor het gevoel dat zijn eigenwaarde wordt aangetast. Iemand met deze stoornis kan erg gewelddadig worden, ook tegen zichzelf. Het is dus altijd zaak om voorzichtig te werk te gaan.

Er is geen medicatie tegen de narcistische persoonlijkheidsstoornis en ook geen cognitieve gedragstherapie. Het enige wat helpt is een langdurige behandeling waarin cliënten met deze aandoening leren om iemand anders, namelijk hun behandelaar, te vertrouwen. Het probleem is dat narcisten zelden in therapie willen, omdat zij vinden dat er niets met hen aan de hand is. Het ligt namelijk altijd aan een ander."

Een vriendin van mij woont samen met een tiran van een narcist. Hij kleineert haar, houdt zichzelf voor dat hij de beste van de wereld is. Hij vergalt haar leven en ze is bang om bij hem weg te gaan. Kan ik haar helpen?

"Mensen zien vaak zelf als laatste hoe slecht hun situatie is. Een alcoholist bijvoorbeeld blijft lang volhouden dat zijn excessieve drankgebruik wel meevalt. Misschien ziet je vriendin niet in hoezeer haar partner haar schade berokkent.

Het kan ook zijn dat zij dit wel door heeft, maar dat zij ondanks alles van de man houdt. Misschien hoopt ze dat hij op een dag zal veranderen. Liefde en hoop kunnen iemand lang in een slechte situatie houden.

Een laatste mogelijkheid is dat je vriendin een lage dunk van zichzelf heeft. Ze denkt bijvoorbeeld dat ze niet beter verdient dan deze man, of dat ze toch nooit een betere partner zal vinden, omdat ze daar te dom of te lelijk voor is.

Hoe het ook zij, het enige wat je kunt doen is haar niets verwijten, maar wel steeds voorhouden dat er slechte dingen met haar gebeuren en dat dit niet haar eigen schuld is. Houd contact en probeer haar langzaam te laten inzien dat ze zich niet hoeft te laten kleineren om iemand van haar te laten houden."

Sinds kort is het duidelijk dat mijn moeder een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Hoe kom je daar aan? Door ervaringen uit je verleden?

"Inderdaad. Een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontstaat tijdens de jeugd, als reactie op nare gebeurtenissen. Meestal gaat het om emotionele verwaarlozing of geweld door de ouders. Kinderen gaan zich daardoor waardeloos voelen en verdedigen zichzelf daartegen door hun ego enorm op te blazen en zichzelf geweldig te gaan vinden. De gedachte lijkt wel te zijn: als niemand anders het doet, dan doe ik het zelf maar.

Je kunt zeggen dat narcisme, verhoogde eigendunk, een tegengif is tegen gevoelens van minderwaardigheid. Deze kunnen ook later in het leven ontstaan, bijvoorbeeld door een ongelukkige liefde of een misbruikende partner."

Narcismetest

Meer weten? Doe de narcismetest en bekijk de tips voor naasten van mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

37 Comments

Door Vivian (niet gecontroleerd) op do, 01/19/2017 - 23:35

Goede avond ik ben zo teleurgesteld in mijn relatie met mijn ex ,bijna zes jaren onregelmatige relatie altijd problemen maar ook" goede momenten" ik ben al deze tijd door mijn partner gemanipuleerd ik ben door hem in de Dop gevallen en in de criminaliteit twee woningen kwijt en op straat jaren ik heb aangifte twee keer getan mishandeling en poging tot moord hij is niet gestraft geen bewijzen,ik moet voor angst mijn derde huis verlaten en geheim adres te recht gelukig is gelukt , naar een en half jaar ik neem contact met de moeder van hem om te vragen wat hij is en ik hoor dat hij is in behandeling en ik was op bezoek hij is veranderd en ik ben blij voor hem onsere gesprek hij wil mij terug en ik voel niet goed maar ik dog ik voel nog steeds voor hem omdat ikniet meer vertrouwen kan de diagnose is narcistische persoonlijkheidsstoornis wat moet ik doen ??? Ik denk met mijn hart ja maar mijn logica zegt nee !!

Door Just me (niet gecontroleerd) op ma, 11/21/2016 - 01:15

Pas op met wat je verder doet. Ik had ook iemand die super lief was, maar toen we samen een huis kochten ebte het ook weg. Hij had me waar hij me wilde hebben. Ik hoop voor je dat je een ander getroffen hebben, maar pas op en twijfel niet aan jezelf. Hou desnoods ergens een dagboekje bij, zodat het helder blijft voor jezelf

Door felicia96 (niet gecontroleerd) op vr, 08/05/2016 - 07:22

Heb je problemen in je relatie / huwelijk of u wilt dat uw ex-vriendje / vriendin / man of vrouw ETC vriendelijk contact dr.gokosspiritualcaster@gmail.com voor hulp of Whatsapp me +2348056398964

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 06/29/2016 - 22:13

Hoop nogsteeds dat het goed zal gaan met hem, ondanks 20 jaar samen te zijn geweest!

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 05/27/2016 - 11:15

Narcisme lijkt een alomvattende term te zijn om 'slechte' echtgenoten te omschrijven als ik het artikel en voorgaande comments zie. Misschien moet men ook eens hand in eigen boezem steken voordat ze anderen labellen en bekritiseren?

Door Jojo (niet gecontroleerd) op do, 05/26/2016 - 16:40

@Jacqueline. ben je gek op hem of degene die hij zou kunnen zijn? Veel vrouwen houden van hun man, ongeacht wat hij doet of wat voor klootzak het ook is. Ze geloven in dat stukje dat hij zou kunnen zijn maar nooit wordt. Ook meer van de ander houden dan van jezelf is ook niet goed.
Lijkt me niet gek om eens met een vertrouwd iemand in je omgeving te praten of met een hulpverlener. Vaak zijn die mannen trouwens bang voor je kracht, die er ergens diep van binnen zit en daarom proberen ze je klein te krijgen. Moet je niet laten gebeuren hoor. Ook van die types gehad en er wel van geleerd, helaas pas op latere leeftijd en nu ik in de overgang zit is het een beetje te laat om kinderen te krijgen.

Door maria (niet gecontroleerd) op do, 05/26/2016 - 14:21

Ik ben zo blij met de hulp die de grote spell caster geroepen Dr.Akpada gaf mij toen mijn geliefde mij verlaten, binnen de periode van 48 uur Dr.Akpada was in staat om mijn geliefde terug naar mij te brengen. Dit is de reden waarom ik aanraden Dr.Akpada diensten aan iedereen die problemen heeft in zijn relatie te zenden daar beklaagt zich bij Dr.Akpada door middel van gegevens: akpadatemple@hotmail.com

Door jacqueline van ... (niet gecontroleerd) op wo, 05/11/2016 - 00:06

Ja hoe zal ik beginnen...ben stapel gek op mijn mannetje aankomende maand 19 mei een jaar getrouwd. Super gelukkig tevreden met eigelijk alleen maar samen zijn en van elkaar genieten. Meer wensen heb ik niet. Maar helaas van af het moment dat ik getrouwd ben gaat het allen maar bergafwaarts. Geen complimentjes meer weinig liefde genegenheid ..zo lang ik maar alles doe en hem zijn gelijk geef..dan gaat het een heel klein beetje. Weet niet meer wat ik er mee moet.Heb zo veel verdriet en pijn...wil zo graag dat het wel gloed gaat met ons Heb er heeeel veel voor over. Hoe hoe dan ook nog steeds ongelooflijk veel van hem.

Door Gerda (niet gecontroleerd) op zo, 04/24/2016 - 22:55

Ik ben getrouwd met een echte zwart/witdenker..Dit is na huwelijk echt behoorlijk toegenomen...Heeft veel kritiek op wat ik doe en als hij huiskomt dan wordt alles nog even gecheckt ..Hij zegt vaak goed hé bij dingen die hij doet maar complimenten geven da's erg moeilijk voor hem..zet op sociale media allerlei tags bij liefdesteksten en dan vraagt hij of ik het gelezen heb en zo niet waarom niet..is toch top dat de hele wereld zijn liefde kan lezen.Hij kan snel flippen..voelt zich achtergesteld tov de kids..is ook streng tegen de kids..hij was de perfecte tiener...Zegt altijd kies maar wat..maar mijn keuze is vaak verkeerd.
Loopt vaak weg..kan ook uren mopperen, negeren en zegt dan veel later...ach was een grap..hap toch niet zo...want sorry zeggen is moeilijk..schuld ligt nooit bij hem...jeetje schrik van de dingen die ik tik..en dit is nog maar een tipje vd sluier..
Nu alweer dagen mot..maar s ochtends moet ik weer vrolijk zijn, mij liefde showen,want hij is nu toch weer lief tegen me, verzorgt me? Maar lijkt wel of ik na elke ruzie slechter herstel...
Man met twee gezichten..hij kan superlief zijn..maar ook angstaanjagend, denigrerend, controlerend, agressief
Vind veel overeenkomsten met narcisme of zie ik iets anders over het hoofd?

Door Fleur (niet gecontroleerd) op di, 03/22/2016 - 09:24

Ik ben eruit gekomen op het moment dat ik het beu was en hij mij en mijn dochter ook fysiek begon aan te vallen.
De kinderen en ik zijn op straat gezet, ingetrokken bij familie, maar na paar maanden huis gevonden, bedrijfje uitgebreidt en het gaat best goed.
Ondanks de blijvende dreigementen pak ik door, hulp voor de kinderen, cursus sterk na huiselijk geweld voor mezelf en ben goed gaan kijken wat ik wil in mijn leven.
Hij heeft alles uit de kast gehaald: verbaal dreigen, stalken, dreigen met zelfmoord. Ik heb paar keer de politie ingeschakeld, mijn grenzen daardoor aangegeven en al het contact verbroken.
Hij wil niets meer met de kinderen te maken hebben, nadat hij zich steeds niet aan de contactregeling hield, maar ik niet liet blijken dat het mij raakte. Mijn kind heeft er nog even gewoond, dat ging mis. Nu zijn ze weer bij mij en is er veel meer rust.
De kinderen begrijpen alleen niet dat een ouder zo kan zijn en daar krijgen ze hulp bij, ze moeten gaan rouwen om iemand die nog leeft!