Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

Hoe ga je om met een narcist?

Vragen en antwoorden over narcisme

Bij het Fonds Psychische Gezondheid kloppen steeds vaker mensen aan die vermoeden dat hun partner een narcist is. Welke eigenschappen passen bij narcisme en hoe moet je ermee omgaan? Psycholoog Jean-Pierre van de Ven beantwoordt vijf vragen over narcisme.

Ik weet bijna zeker dat mijn partner een narcist is. We hebben twee kinderen van 5 en 9 jaar. Wat moet ik doen?

"Ben je bang dat je kinderen besmet raken met het narcisme van je man? Het zou nog kunnen ook. Narcisme is geen ziekte die wordt overgebracht door een virus of door bacillen, maar het is hinderlijk gedrag dat kinderen, zoals elk gedrag, gemakkelijk kopiëren van hun ouders.

Maar waarschijnlijk heb je zelf het meeste last van je man. Narcisten willen voortdurend aandacht. Als ze die niet of onvoldoende krijgen kunnen ze in woede uitbarsten of depressief worden. Als je niet je best doet om een narcist zoals je man te verwennen op elke mogelijke manier, krijg je het erg met hem aan de stok.

Je kunt twee dingen doen. In de eerste plaats is het niet verstandig om je man te verwennen om ruzies te voorkomen. Dit leidt ertoe dat je hem in alles zijn zin moet geven. In de tweede plaats kun je proberen om met je man in gesprek te komen over de oorzaken van zijn narcisme. Want narcisme is meestal een reactie op een nare situatie, zoals misbruik of trauma’s die tijdens de jeugd hebben plaatsgevonden. Schakel eventueel via uw huisarts een psycholoog in voor relatiegesprekken."

Toen ik mijn ex leerde kennen, vond ik hem een knappe, stoere en zekere man. Hoe langer we bij elkaar waren, hoe vaker ik merkte dat hij zichzelf wel erg stoer en geweldig vond. We zijn uit elkaar gegaan, omdat ik niet met een narcist kan leven. Ik ben bang dat mijn zoon van 5 ook een narcist wordt als hij te veel bij mijn ex is. Kan dat?

"Ja, dat kan. En wel op twee manieren. Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders, dat is de eerste manier. Je zoon zou zich net zo egocentrisch kunnen gaan opstellen als je ex, gewoon omdat hij door het voorbeeld denkt dat het zo hoort.

De tweede manier verloopt via een omweg. Narcisme is een reactie op nare gebeurtenissen in de jeugd. Misschien hebben de ouders van je ex geweld tegen hem gebruikt of hem verwaarloosd. Het narcisme van kan een verdediging zijn tegen de onzekerheid die hij door deze behandeling is gaan voelen. Nu zou het kunnen dat hij het gedrag van zijn ouders kopieert en jullie zoon geweld aandoet of verwaarloost. Je zoon zou zich daar dan op zijn beurt tegen kunnen gaan verdedigen door zich als een narcist te gedragen.

Het is belangrijk dat je jullie zoon beschermt tegen deze gang van zaken. Blijf met je ex in gesprek over zijn opvoeding. Geef je zoon alle liefde die je hebt. Wees alert op vreemd gedrag van je kind en bespreek dit dan meteen met hem in woorden die hij kan begrijpen."

Bestaat er een behandeling voor narcisme?

"Narcisme is een lastige eigenschap, maar het is geen ziekte. Dat wordt het pas als iemand de narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Zo iemand is extreem gevoelig voor krenking, dus voor gezichtsverlies en voor het gevoel dat zijn eigenwaarde wordt aangetast. Iemand met deze stoornis kan erg gewelddadig worden, ook tegen zichzelf. Het is dus altijd zaak om voorzichtig te werk te gaan.

Er is geen medicatie tegen de narcistische persoonlijkheidsstoornis en ook geen cognitieve gedragstherapie. Het enige wat helpt is een langdurige behandeling waarin cliënten met deze aandoening leren om iemand anders, namelijk hun behandelaar, te vertrouwen. Het probleem is dat narcisten zelden in therapie willen, omdat zij vinden dat er niets met hen aan de hand is. Het ligt namelijk altijd aan een ander."

Een vriendin van mij woont samen met een tiran van een narcist. Hij kleineert haar, houdt zichzelf voor dat hij de beste van de wereld is. Hij vergalt haar leven en ze is bang om bij hem weg te gaan. Kan ik haar helpen?

"Mensen zien vaak zelf als laatste hoe slecht hun situatie is. Een alcoholist bijvoorbeeld blijft lang volhouden dat zijn excessieve drankgebruik wel meevalt. Misschien ziet je vriendin niet in hoezeer haar partner haar schade berokkent.

Het kan ook zijn dat zij dit wel door heeft, maar dat zij ondanks alles van de man houdt. Misschien hoopt ze dat hij op een dag zal veranderen. Liefde en hoop kunnen iemand lang in een slechte situatie houden.

Een laatste mogelijkheid is dat je vriendin een lage dunk van zichzelf heeft. Ze denkt bijvoorbeeld dat ze niet beter verdient dan deze man, of dat ze toch nooit een betere partner zal vinden, omdat ze daar te dom of te lelijk voor is.

Hoe het ook zij, het enige wat je kunt doen is haar niets verwijten, maar wel steeds voorhouden dat er slechte dingen met haar gebeuren en dat dit niet haar eigen schuld is. Houd contact en probeer haar langzaam te laten inzien dat ze zich niet hoeft te laten kleineren om iemand van haar te laten houden."

Sinds kort is het duidelijk dat mijn moeder een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Hoe kom je daar aan? Door ervaringen uit je verleden?

"Inderdaad. Een narcistische persoonlijkheidsstoornis ontstaat tijdens de jeugd, als reactie op nare gebeurtenissen. Meestal gaat het om emotionele verwaarlozing of geweld door de ouders. Kinderen gaan zich daardoor waardeloos voelen en verdedigen zichzelf daartegen door hun ego enorm op te blazen en zichzelf geweldig te gaan vinden. De gedachte lijkt wel te zijn: als niemand anders het doet, dan doe ik het zelf maar.

Je kunt zeggen dat narcisme, verhoogde eigendunk, een tegengif is tegen gevoelens van minderwaardigheid. Deze kunnen ook later in het leven ontstaan, bijvoorbeeld door een ongelukkige liefde of een misbruikende partner."

Narcismetest

Meer weten? Doe de narcismetest en bekijk de tips voor naasten van mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

40 Comments

Door Els zwiesereijn (niet gecontroleerd) op di, 05/02/2017 - 12:19

Bij ieder gesprek ,mijn woorden op een weegschaaltje leggen
Is dat ook bij narcisme

Door anoniempje (niet gecontroleerd) op zo, 03/26/2017 - 04:07

Ik ondervond al enige tijd dat mijn man niet meer was, zoals ik hem leerde kennen. Aanvankelijk dacht ik dat het door zijn midlifecrisis kwam, maar kwam op internet dus Narcisme tegen. Alles wat er werd omschreven, is zo herkenbaar. In zijn ogen kunnen onze kinderen en ik niets goed doen. Meneer gaat uit huis werken, ik doe het huishouden, omdat ik door ziekte niet meer kan werken. Meneer vind zich hoogwaardig en als hij bij een ruzie, ongelijk heeft, zal hij dit niet toegeven en sorry, kent hij al helemaal niet. Een compliment geven kan hij niet, maar wil er wel in overvloed krijgen. Bijna dagelijks wordt ik met de grond gelijk gemaakt, want in zijn ogen doe ik niets goed. Ik zorg dat de kinderen op tijd op school zijn, kook, bak, poets, was enz. Mijn dag is goed gevuld. Tussendoor zit ik wel even aan de computer, maar volgens hem zit ik er de hele dag aan, wellicht omdat mijn Facebook en Messenger op mijn smartphone die hele dag online staat. Ik ben al die verwijten kotsbeu, als hij voelt dat hij me gaat verliezen, dan is hij weer eventjes poeslief en als hij ondervindt dat het effect heeft, dan begint het helemaal weer opnieuw. Ik kan al een boek schrijven over alles wat ik doorstaan heb. Ik weet overigens ook niet hoelang ik dit nog trek. Het enige wat ik wil, is dat hij een beetje respect toont voor mij en onze kinderen. Maar ik denk, nog even en ik schop hem de deur uit.

Door Stephanie (niet gecontroleerd) op ma, 03/06/2017 - 16:41

Dan heeft u nog nooit te maken gehad met een narcist! Als slachtoffer van een narcististische moeder en ben ik heel blij en opgelucht dat er een "label" bestaat, anders had ik het nooit geweten. Eindelijk erkenning na jarenlange psychische en emotionele mishandeling!

Door Vivian (niet gecontroleerd) op do, 01/19/2017 - 23:35

Goede avond ik ben zo teleurgesteld in mijn relatie met mijn ex ,bijna zes jaren onregelmatige relatie altijd problemen maar ook" goede momenten" ik ben al deze tijd door mijn partner gemanipuleerd ik ben door hem in de Dop gevallen en in de criminaliteit twee woningen kwijt en op straat jaren ik heb aangifte twee keer getan mishandeling en poging tot moord hij is niet gestraft geen bewijzen,ik moet voor angst mijn derde huis verlaten en geheim adres te recht gelukig is gelukt , naar een en half jaar ik neem contact met de moeder van hem om te vragen wat hij is en ik hoor dat hij is in behandeling en ik was op bezoek hij is veranderd en ik ben blij voor hem onsere gesprek hij wil mij terug en ik voel niet goed maar ik dog ik voel nog steeds voor hem omdat ikniet meer vertrouwen kan de diagnose is narcistische persoonlijkheidsstoornis wat moet ik doen ??? Ik denk met mijn hart ja maar mijn logica zegt nee !!

Door Just me (niet gecontroleerd) op ma, 11/21/2016 - 01:15

Pas op met wat je verder doet. Ik had ook iemand die super lief was, maar toen we samen een huis kochten ebte het ook weg. Hij had me waar hij me wilde hebben. Ik hoop voor je dat je een ander getroffen hebben, maar pas op en twijfel niet aan jezelf. Hou desnoods ergens een dagboekje bij, zodat het helder blijft voor jezelf

Door felicia96 (niet gecontroleerd) op vr, 08/05/2016 - 07:22

Heb je problemen in je relatie / huwelijk of u wilt dat uw ex-vriendje / vriendin / man of vrouw ETC vriendelijk contact dr.gokosspiritualcaster@gmail.com voor hulp of Whatsapp me +2348056398964

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 06/29/2016 - 22:13

Hoop nogsteeds dat het goed zal gaan met hem, ondanks 20 jaar samen te zijn geweest!

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 05/27/2016 - 11:15

Narcisme lijkt een alomvattende term te zijn om 'slechte' echtgenoten te omschrijven als ik het artikel en voorgaande comments zie. Misschien moet men ook eens hand in eigen boezem steken voordat ze anderen labellen en bekritiseren?

Door Jojo (niet gecontroleerd) op do, 05/26/2016 - 16:40

@Jacqueline. ben je gek op hem of degene die hij zou kunnen zijn? Veel vrouwen houden van hun man, ongeacht wat hij doet of wat voor klootzak het ook is. Ze geloven in dat stukje dat hij zou kunnen zijn maar nooit wordt. Ook meer van de ander houden dan van jezelf is ook niet goed.
Lijkt me niet gek om eens met een vertrouwd iemand in je omgeving te praten of met een hulpverlener. Vaak zijn die mannen trouwens bang voor je kracht, die er ergens diep van binnen zit en daarom proberen ze je klein te krijgen. Moet je niet laten gebeuren hoor. Ook van die types gehad en er wel van geleerd, helaas pas op latere leeftijd en nu ik in de overgang zit is het een beetje te laat om kinderen te krijgen.

Door maria (niet gecontroleerd) op do, 05/26/2016 - 14:21

Ik ben zo blij met de hulp die de grote spell caster geroepen Dr.Akpada gaf mij toen mijn geliefde mij verlaten, binnen de periode van 48 uur Dr.Akpada was in staat om mijn geliefde terug naar mij te brengen. Dit is de reden waarom ik aanraden Dr.Akpada diensten aan iedereen die problemen heeft in zijn relatie te zenden daar beklaagt zich bij Dr.Akpada door middel van gegevens: akpadatemple@hotmail.com