donderdag, 17 juni 2021

'Flirten effectiever op een zonnige dag'

BAARN - Flirten geeft een goed gevoel, best fijn zo met een winterdepressie op de loer. Voor een serieuze flirt kun je echter beter wachten tot de zon schijnt. Dat blijkt uit Frans onderzoek.

Nicolas Guéguen van de Universiteit van Zuid Bretagne liet een aantrekkelijke twintigjarige man op straat vrouwen benaderen tussen de 18 en 25 jaar en vragen om hun telefoonnummer. Dit deed hij op zowel zonnige als bewolkte dagen: de temperatuur was op deze dagen ongeveer gelijk.

Omgeving
Uit eerder onderzoek bleek al dat bepaald omgevingsfactoren er voor zorgen dat mensen gemakkelijker flirten of telefoonnummers uitwisselen. Aangename geuren, romantische muziek of bepaalde kleuren hebben een positief effect. Ook het weer kan bepaalde sociale gedragingen uitlokken. Zo laten we op een terras een grotere fooi achter en zijn we eerder geneigd om een vreemde te helpen als de zon schijnt.

Resultaten
Door de zon gaven de vrouwen in het Franse onderzoek ook eerder hun telefoonnummer: 22,4 procent tegenover 13,9 procent op een bewolkte dag. Guéguen durft echter niet met zekerheid te zeggen of de vrijgevigheid ook echt door zon kwam. Wellicht waren de flirtvaardigheden van de aantrekkelijke man op een zonnige dag wel beter. Om wat voor reden dan ook.

Vervolgonderzoek zal dit uit moeten wijzen. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Social Influence.

Trefwoorden:
Bron(nen):