donderdag, 17 juni 2021

Mannen nemen meer risico in liefde

BAARN - Als het op de liefde aankomt, nemen mannen een groter risico om de aandacht van het andere geslacht te krijgen. De evolutie ligt hier aan de basis van.

In sprookjes en verhalen - van Romeo tot Tarzan - krijgen mannen met allerlei beproevingen te maken als zij de liefde voor zich willen winnen. Maar het nemen van risico's om indruk te maken, komt in het echte leven ook voor. Risicogedrag vergroot de aantrekkingskracht op een toekomstige partner, blijkt uit een onderzoek in het Journal of Risk Research.

Overleven
Onderzoekers van onder andere de Universiteit van Inssbruck stellen dat onze voorouders gedwongen werden om grote risico's te nemen. Anders vonden zij geen onderdak, voedsel en partner. Individuen die het op veilig speelden en geen risico's namen, hadden minder kans op overleven.

Voor het onderzoek keken de wetenschappers in drie experimenten naar het risicogedrag van mannen en vrouwen op het gebied van onveilige seks, gokken en roekeloos rijden. In alle drie de experimenten toonden de mannen meer risicogedrag zodra er een romantisch element aan de test werd toegevoegd. Vrouwen waren minder geneigd om risico's te nemen: ook niet voor een leuke man.

Bron(nen):