'Mensen zonder auto trouwen minder vaak'

Getty Images

BAARN - Mensen zonder persoonlijke rijkdom in de vorm van een auto of financiële middelen zijn minder geneigd in het huwelijksbootje te stappen.

Een onderzoek dat deze week in het American Journal of Sociology verschijnt, werpt licht op de veranderende huwelijksgewoonten in de Verenigde Staten. Amerikanen gaan op steeds latere leeftijd trouwen en het percentage dat nooit trouwt stijgt. Dit geldt met name voor laagopgeleiden en mensen uit de lagere sociale klassen.

Rijkdom
Een vaste baan en een goed inkomen zijn belangrijke factoren die stellen doen besluiten tot een huwelijk. Maar inkomen is niet de enige bepalende factor. Onderzoeker Daniel Schneider van Princeton University wilde weten of opgebouwde rijkdom ook een rol speelt. Bijvoorbeeld het bezit van een auto, spaargeld, aandelen of obligaties.

Bezit
Opgebouwde rijkdom blijkt inderdaad een rol te spelen. Het bezit van een auto vergroot bij mannen de kans op een huwelijk met 2,6 procentpunt. Financiële middelen hebben, vergroot de kans dat er getrouwd wordt met 1,5 procentpunt. Ook bij vrouwen vergroot weelde de kans dat ze trouwen, maar in mindere mate dan bij mannen.

Nederland
Ook in Nederland daalt het aantal huwelijksvoltrekkingen. In 2004 was sprake van een sterke daling, die lijkt samen te hangen met de economische recessie. In economisch minder goede tijden wordt minder getrouwd.

Bron 
  • EurekAlert
  • CBS