Moeders vinden peuters lastig maar leuk

Getty Images

UTRECHT - De peutertijd is niet alleen een nieuwe fase in het leven van een kind, maar betekent ook voor moeders een flinke omschakeling. Zeven op de tien peutermama's zeggen vaker boos te zijn op hun kindjes, dan toen ze nog baby waren.

Dit blijkt uit Het Grote Peuteronderzoek van Zwitsal, waaraan zo'n 2100 moeders met kinderen vanaf één jaar meewerkten.

Ondanks dat puberende peuters het geduld van hun moeder soms zwaar op de proef stellen, geeft 39 procent van de mama's aan de peuterfase leuker te vinden dan de babytijd.

Het moeilijkste van deze peuterpubertijd is dat de kinderen niet meer automatisch doen wat hun ouders zeggen, stelt 46 procent van de moeders. De leukste aspecten aan hun peuter vinden mama's de eigenwijsheid van hun kind en dat hun kindje zich beter kan uiten.

Avondeten en badderen
Het zwaarste moment van de dag is het avondeten (24 procent), dat nogal eens in een chaotische kliederboel ontaardt. Het leukste moment van de dag vinden de moeders het wassen van hun kindje.

Bijna acht op de tien peuters gaat dagelijks of om de dag in bad. Bij 74 procent van de kindjes wordt met dezelfde frequentie de haartjes gewassen. Om de waterpret te vergroten, baddert één op de drie moeders bijna altijd lekker mee.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Volgens Mama