Peuters veiliger in huis lager opgeleiden

Getty Images

Lager opgeleide ouders treffen meer maatregelen in huis om de veiligheid van hun peuter te verbeteren. Dit blijkt uit promotieonderzoek aan het Erasmus MC in samenwerking met Stichting Consument en Veiligheid.

Ruim 60 procent van de ouders met een lagere opleiding bergt medicijnen en schoonmaakmiddelen op buiten bereik van kinderen en maakt gebruik van traphekjes. Onder hoog opgeleiden blijkt dit ruim 50 procent te zijn. Overigens plaatst slechts 5 procent van alle ouders aan de boven- en onderkant van de trap een traphekje.

Bovendien blijkt in gezinnen met maar één kind er minder maatregelen te worden genomen dan in grotere huishoudens. Ouders die de maatregelen nuttig vinden en eenvoudig uit te voeren, zullen ook sneller gevaarlijke middelen opbergen en traphekjes plaatsen. Ook voorlichting blijkt een positief effect te hebben.

Letsel
Jaarlijks lopen 44.000 kinderen letsel op bij een ongeval waarvoor ze medisch behandeld moeten worden. Veel van die ongevallen hadden voorkomen kunnen worden door het plaatsen van traphekjes en het veilig opbergen van medicijnen en schoonmaakmiddelen.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Erasmus MC