Is een lat-relatie iets voor jullie?

Getty Images

Een serieuze relatie hebben en toch apart wonen, dat kan. Of een lat-relatie (oftewel living apart together) iets voor jullie is, hangt sterk af van jullie persoonlijkheden en verwachtingen van elkaar. Wat zijn de voor- en nadelen van deze relatievorm?

Verhuizen of niet

Wat doe je als je partner in een andere stad woont? Eén van de twee kan verhuizen, maar het is ook mogelijk dat je een lat-relatie onderhoudt. Zo houden jullie beiden je vertrouwde omgeving waarin je je lekker voelt.

Natuurlijk kun je ook voor een lat-relatie kiezen als je dichtbij elkaar woont. Het grote voordeel van een lat-relatie kan zijn dat je je zelfstandigheid behoudt, als jullie dit tenminste willen. Je hoeft niet telkens verantwoordelijkheid af te leggen over waar je bijvoorbeeld heen gaat en met wie.

Veel of weinig zien

In een lat-relatie zie je elkaar niet elke dag, juist heel wisselvallig. Als je beiden een drukke baan hebt, moet je echt de agenda trekken om elkaar te zien. Hierdoor kan het voor komen dat je elkaar soms een paar keer in de week ziet of juist helemaal niet. Dit kun je als een voordeel zien, maar ook als een nadeel.

Leeg of vol huis

Je komt regelmatig in een leeg huis thuis. Misschien vind je dit prettig, omdat jij iemand bent die het af en toe heerlijk vindt alleen thuis te zijn. Dan is een lat-relatie wel iets voor jou. Voel je juist het gemis van je partner als je na een lange dag alleen thuiskomt, dan kun je beter kiezen voor samenwonen.

Spullen sjouwen of niet

Als je niet bij elkaar woont, sjouw je regelmatig spullen van het ene naar het andere huis. Dit kun je als een nadeel ervaren. Ben je op je vrijheid gesteld, dan heb je dit er beslist voor over.

Zelf inrichten of samen

Een voordeel van een lat-relatie is dat jullie geen ruzie zullen krijgen over het inrichten van het huis. De een kiest bijvoorbeeld voor een strak design, terwijl de ander meer op de klassieke toer gaat. Jullie bepalen het zelf. Aan de andere kant: samen een huis inrichten is natuurlijk ook wel weer heel leuk en spannend.

Meer of minder geld

Een ander voordeel van een lat-relatie is dat jullie minder ruzie zullen hebben over geldzaken. Jij en je partner bepalen zelf waaraan je het geld uitgeeft. Nadeel is dat jullie in een lat-relatie beiden kosten hebben voor het huis en het huishouden. Woon je samen, dan deel je de kosten.

Spannend of diepgang

Omdat je elkaar wat minder vaak ziet dan wanneer je samenwoont, raak je wellicht niet zo snel op elkaar uitgekeken. Jullie vinden het elke keer weer spannend als je elkaar ziet. Maar omdat je niet elke dag bij elkaar bent, bestaat de mogelijkheid dat je minder diepgang in je relatie zult hebben.

'Quality time'

Zie je elkaar binnen een lat-relatie, dan maak je ook echt tijd vrij voor elkaar, 'quality time' dus. Dit kan een voordeel zijn. Je bent dan veel meer op elkaar gericht.

Wegsturen of weggaan

Heb je een lat-relatie en wil je even alleen zijn, dan kun je je partner wegsturen of zelf weggaan. Immers, jullie hebben allebei een eigen huis.

Auteur