Hoe sleep ik me door mijn relatiecrisis?

Getty Images

Ik ben 22 jaar en ga nu 4,5 jaar met mijn vriend, waarvan we 2 jaar samenwonen. Ik heb al een tijdje mijn twijfels en het zit niet meer goed in mijn relatie. Ik was 17 toen ik een relatie met hem kreeg, maar ondertussen ben ik erg veranderd en verschillen we steeds meer van elkaar. Toch wil ik hem niet kwijt, de feestdagen staan voor de deur en hij is wel de man waar ik ooit kinderen mee wil. Hoe sleep ik me hier doorheen?

Priscilla

Anne van der Veen, psycholoog

Het is van belang dat je weet welke behoeften je hebt en hoe je deze kan vervullen. Ik lees dat je behoefte hebt aan harmonie, aan geborgenheid, aan goede gesprekken. Natuurlijk hoop je dat te vinden in de relatie die je hebt. Momenteel zit je in een periode waarin je voor keuzes gesteld wordt. Dat is per defenitie een verwarrende, niet harmonieuze periode.

Je wil graag door deze verwarrende periode heen gesleept worden. Je verheugt je op mooie dingen, zoals de feestdagen. Je verheugt je op een nest voor je eventuele kinderen in de toekomst. Je houdt nog veel van je vriend.

Het lastige is vaak dat we ons richten op de dingen die we niet goed vinden gaan, die ons niet bevallen, op de gebreken van anderen. Mijn eerste advies aan je is je nu te richten op dingen die goed gaan, die je fijn vindt.

Maak een lijst. Elk moment dat je denkt: hé, dit is leuk, dit is oké. Maak daar letterlijk, of figuurlijk in je hoofd, een notitie van. Sla het op, realiseer het je. Ga na wat dat met je doet. Voel het positieve ervan.

Nog een tip: ga terug naar het moment dat je verliefd werd op je vriend. Probeer terug te halen wanneer je hem echt leuk vond, en wat je leuk vond aan hem. Dat kun je doen op momenten dat je denkt helemaal niet meer voor hem te gaan.

Realiseer je dat je nog aan het begin van je 'relatieloopbaan' staat. Je merkt dat relaties niet perfect kunnen zijn, net als dat jij en ik niet perfect zijn, en je vriend ook niet. Dat hoort erbij.

Aan de andere kant is het altijd goed om aan je relatie te werken, vooral  op het gebied van de communicatie en conflictbeheersing. Jij in je eentje kan al wat doen: dreigt er ruzie, stap er uit, neem een time-out en vraag je af of de stress, want dat is het vaak, wel relevant is.

Als laatste advies om jezelf door deze periode heen te slepen: dingen moeten niet! Oordeel niet te zwaar over jezelf, je mag beslissingen uitstellen, je mag ook meteen beslissen, je mag de dag laten komen zoals hij komt en verlangens zijn prima, maar als ze niet uikomen, is dat niemands schuld.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.