donderdag, 15 april 2021

Vriend belt met ander en vertelt mij niets

Ik heb een Kroatische man ontmoet via het internet. We zien elkaar vaak en hebben het erg gezellig. Helaas is er recent iets voorgevallen. We zaten in de tuin toen hij gebeld werd. Het was een Kroatische dame met wie hij een uitgebreid gesprek hield. Na het gesprek werd niet aan mij verteld met wie hij gebeld had. Al bleek later wel dat het iemand was die hij ook via het internet heeft leren kennen.
 
Op dezelfde dag was hij ook van plan met zijn twee zoons te gaan varen. Ik kon niet mee, omdat er geen ruimte meer op de boot was. Hier heb ik alle begrip voor. Ik ben de moeilijkste niet, als er maar op tijd gecommuniceerd wordt. Dan kan ik zelf mijn plan trekken voor die dag.
 
Na wat er voorgevallen is begin ik toch enigzins te twijfelen over zijn eerlijkheid naar mij toe. Hoe denk jij hierover?
Anoniem
Jean-Pierre van de Ven, Psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid
 
Je bent ruim van geest, schrijf je, maar er zijn grenzen. Heb je deze grenzen al besproken met je partner? Misschien heb je beiden andere opvattingen en is het tijd voor een goed gesprek daarover. Het kan natuurlijk ook zijn dat hij zich van geen kwaad bewust is. Dan is het goed om te melden dat je je zorgen maakt, zodat hij kan uitleggen wat er aan de hand is. In beide gevallen is een gesprek dus het beste medicijn.
 
Het is vervelend om een gesprek in een vreemde taal te horen als je die taal niet spreekt. Je krijgt al snel de neiging om 'in te vullen', dus om zelf te bedenken waar dat gesprek over gaat. Het zou goed zijn als je partner zijn gesprekken ergens anders voert, dan wel dat hij aan je uitlegt waar het gesprek echt over ging.
 
Dan komt het aan op vertrouwen. Mijn ervaring is dat vertrouwen langzaam komt en snel vertrekt, als het eenmaal is beschadigd. Als je er samen niet uitkomt, kunnen gesprekken met een relatietherapeut ook goed helpen. Kom je er samen niet uit, dan kun je altijd bellen met Stichting Korrelatie op 0900-1450 of chatten met een hulpverlener via www.korrelatie.nl.
 
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.