Dit zijn de 9 eerste symptomen van reuma

Denk je dat je reuma hebt? Deze vroege symptomen kunnen erop wijzen

reuma-vrouw
Getty Images

Vermoed je dat je reuma hebt, dan heb je waarschijnlijk al klachten aan je gewrichten. Er zijn een aantal eerste symptomen waaraan je de aandoening kunt herkennen, zoals pijn en stijfheid. Maar er zijn ook nog andere, minder bekende symptomen van reuma.

Als eerste is het belangrijk om te weten dat reuma niet één ziekte is maar een verzamelnaam van aandoeningen van je 'bewegingsapparaat'. Dat omvat alles wat ervoor zorgt dat je lichaam kan bewegen, waaronder gewrichten, spieren, pezen en botten. Reuma is onder te verdelen in vijf grote groepen:

  1. artrose
  2. auto-immuunziekten/ontstekingsreuma (zoals reumatoïde artritis)
  3. jicht
  4. osteoporose (ook bekend als botontkalking, hoewel die term niet klopt)
  5. wekedelenreuma (zoals fibromyalgie)

1. Pijn aan spieren of gewrichten

Het meest bekende symptoom van reuma en waar je al in een vroeg stadium last van kunt krijgen, is pijn aan spieren of gewrichten die een langere tijd aanhoudt. Heb je last van constante pijn in meerdere spieren of gewrichten - vooral in de ochtend of nadat je een tijd niet actief bent geweest - kan dit een vroeg teken zijn van reuma.

2. Stijfheid

Je gewrichten kunnen stijf aanvoelen door de reuma, vooral 's ochtends na het opstaan en nadat je bijvoorbeeld langere tijd in dezelfde houding hebt gezeten. Vaak gaat deze stijfheid binnen een half uur weer over. Daarnaast is er ook een andere vorm van stijfheid die je op kunt merken. Je kunt namelijk ook stijf worden doordat je je minder goed kunt bewegen: door pijn en veranderingen in het gewricht. Het is bijvoorbeeld moeilijker om je nek of rug te draaien of je knie volledig te buigen of strekken.

3. Warme en gezwollen gewrichten

Bij reumatoïde artritis heb je vooral last van gewrichtsontstekingen in meerdere gewrichten. Heb je een ontsteking, dan heb je pijn, last van stijfheid, je gewrichten voelen soms warm en gezwollen aan, je kunt ze minder goed bewegen en ze zijn gevoelig bij aanraking. 

4. Vermoeidheid

Veel mensen met een auto-immuunziekte als reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew hebben last van vermoeidheid. Dat komt meestal door verschillende factoren die een rol spelen. Zo kan de vermoeidheid een direct gevolg van reuma zijn, maar ook andere factoren kunnen indirect invloed hebben op de aandoening. Bijvoorbeeld wanneer je 's nachts niet kunt slapen door pijn of ongemak.

5. Niet lekker voelen

Naast vermoeidheid, kun je je ook niet lekker voelen. Je kunt koorts hebben, last hebben van nachtzweten en gewichtsverlies. Als je hier vaak last van hebt, kunnen deze 'vage' symptomen - in combinatie met gewrichtsklachten - ook aanwijzingen zijn dat er misschien meer aan de hand is.

6. Spierpijn

Je kunt door reuma ook last hebben van spierpijn, die je gemakkelijk kunt verwarren met vermoeidheid. Het is ook mogelijk dat je spierreuma hebt, ook bekend als polymyalgia rheumatica (PMR). Je hebt dan - aan beide kanten van je lichaam - last van plotselinge pijn en stijfheid van je nek, je schouders en je heupen. Dit is meestal 's nachts en 's ochtends het ergst.

7. Moeite met dagelijkse taken

Zijn alledaagse activiteiten steeds moeilijker, zoals het vasthouden van een kopje koffie, het aantrekken van je kleding of het opstaan ​​uit een stoel? Dan kunnen dit ook reumatische symptomen zijn. Neem contact op met je huisarts en laat je indien nodig doorverwijzen naar een reumatoloog voor meer onderzoek.

8. Krakende gewrichten

Gewrichten kunnen soms een krakend geluid maken als je beweegt. Dit komt veel voor bij artrose. Maar het hoeft niet meteen te betekenen dat je deze vorm van reuma hebt: dit gebeurt soms ook spontaan bij gezonde gewrichten. Het kraken is op zich zelf overigens niet schadelijk.

9. Veranderingen aan de huid

In sommige gevallen kunnen huidproblemen, zoals rode plekken, knobbeltjes of uitslag, samenhangen met reuma. Je kunt ook artritis psoriatica - een vorm van ontstekingsreuma - hebben. Je hebt dan tegelijk ook de huidziekte psoriasis. Houd daarom eventuele veranderingen aan de huid goed in de gaten en trek op tijd aan de bel.

Denk je dat je reuma hebt?

Herken je meerdere symptomen, neem dan contact op met je huisarts. Hoe eerder je reuma herkent, hoe eerder je arts de diagnose kan vaststellen en je kunt beginnen met de juiste behandeling om de progressie van de aandoening te vertragen. Op deze manier kun je je kwaliteit van leven verbeteren. Daarnaast zijn een gezonde leefstijl en regelmatige lichaamsbeweging belangrijk bij het omgaan met reuma.

Bron 
  • Reuma Nederland
  • Thuisarts