Reumamedicijn effectief tegen covid-19

Getty Images

Ernstig zieke COVID-19-patiënten die zijn opgenomen op de intensive care hebben meer kans om volledig te herstellen en korter in het ziekenhuis te verblijven als ze worden behandeld met medicijnen die doorgaan gebruikt worden voor reumatoïde artritis. Dat blijkt uit baanbrekend onderzoek.

De bevindingen, die nog niet door vakgenoten zijn beoordeeld, zijn afkomstig van de zogeheten REMAP-CAP-studie. In november 2020 werden de eerste bevindingen gerapporteerd. Die toonden aan dat het bestaande middel tocilizumab werkt voor zeer zieke Covid-19-patiënten op de IC. Maar het precieze effect was nog niet duidelijk.

UMC Utrecht-intensivist en onderzoeker Lennie Derde coördineert samen met arts-microbioloog en UMC Utrecht-collega Marc Bonten het onderzoek In Europa. Dit onderzoek is opgezet als een doorlopende internationale studie om de behandeling van longontsteking te verbeteren.

Effectieve behandelingen

"Dit is een belangrijke bevinding die onmiddellijke gevolgen zou kunnen hebben voor de ziekste patiënten met COVID-19", zegt Lennie Derde. "Dit onderzoek toont aan dat deze medicijnen de kans op overleving en herstel kan vergroten bij de meest ernstig zieke volwassen patiënten die worden beademd op de IC. In een tijd waarin ziekenhuisopnames en sterfgevallen als gevolg van COVID-19 blijven toenemen, is het van cruciaal belang dat we doorgaan met het zoeken naar effectieve behandelingen die kunnen helpen om deze ziekte te stoppen."

Auteur 
Bron 
  • UMC Utrecht