Ziekte van Bechterew

Getty Images

De ziekte van Bechterew is een ontsteking van de gewrichten van de wervelkolom.

De ziekte van Bechterew is een gewrichtsontsteking van de wervelkolom. Het eerste teken van de ziekte van Bechterew is vaak een ontsteking van de sacro-iliacale gewrichten (raakpunten van heiligbeen en darmbeen).

De botten van de ruggengraat zijn door buigzame gewrichtsbanden aan elkaar verbonden, en worden van elkaar gescheiden door beschermende tussenwervelschijven, waardoor je kunt buigen en draaien. Door de ziekte van Bechterew vermindert de buigzaamheid van de ruggengraat. Dit kan uiteindelijk leiden tot volledige onbeweeglijkheid.

Dit proces begint met ontsteking van het bot rond de randen van de sacro-iliacale gewrichten. Als de botbeschadiging een bepaalde grens heeft overschreden, gaat het lichaam rond het beschadigde gebied calcium afzetten. Deze calciumafzetting breidt zich uit naar de banden en schijven die tussen de wervels liggen, waardoor deze met elkaar vergroeien.

De ziekte van Bechterew is niet te genezen, maar met medicijnen, fysiotherapie en oefeningen kan je houding worden verbeterd en de pijn worden verminderd. Deze operatie kan verschillende complicaties met zich meebrengen, die vooraf met de dokter moeten worden besproken.

Auteur