Schildklierklachten? Zo houd je je gewicht onder controle
Zakt de moed je in de schoenen als je hoort dat je een traag werkende schildklier hebt? Want het is bekend dat dat niet al te best is voor je gewicht. Doordat de schildklier de stofwisseling in je lichaam regelt, is de kans groot dat die trage werking zorgt voor extra kilo’s op de weegschaal. Hoe kun je er voor zorgen dat de gewichtsstijging niet de spuigaten uitloopt en is het mogelijk om ook weer wat af te vallen?
Hoe vaak komt het voor?
Per 100.000 patiënten in een huisartsenpraktijk krijgen er ongeveer 120 tot 170 per jaar te horen dat hun schildklier te langzaam werkt. Een traag werkende schildklier komt ongeveer 5 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.[ITEMADVERTORIAL]
Piepklein kliertje
Je schildklier zit in je hals, vlak onder je ademsappel. Dit kleine kliertje, dat ongeveer 10-20 gram weegt, heeft verschillende taken in je lichaam. Zo produceert het onder andere hormonen die belangrijk zijn voor je stofwisseling. Als je schildklier langzaam werkt en dus weinig van die hormonen aanmaakt, kun je aankomen in gewicht. Een traag werkende schilklier wordt ook wel hypothyreoïdie genoemd.
Juiste balans
De behandeling van hypothyreoïdie bestaat uit het slikken van een schildklierhormoon. Dit hormoon compenseert de hoeveelheid hormonen die de schildklier niet meer aanmaakt. Maar dat instellen is lastig. De dosering is moeilijk te bepalen omdat iedereen anders is en het duurt wel enkele weken voordat de hormonen beginnen te werken en de hoeveelheid schildklierhormoon in je bloed weer op peil is. Als de waarde normaal is, verloopt je stofwisseling ook weer normaal en stijgt je gewicht niet verder. Maar die waarde kan ook weer veranderen. Daarom is het belangrijk om ieder jaar je bloed te laten controleren als je eenmaal weet dat je hypothyreoïdie hebt. Zo kan, als dat nodig is, de hoeveelheid hormonen die je als medicijn slikt, bijgesteld worden.
Gewicht onder controle
Met voeding kun je de werking van je schildklier helaas geen echte oppepper geven. En zolang de medicijnen nog niet goed afgestemd zijn op bloedwaarden en de mindere schildklierwerking, is afvallen erg lastig. Het is al knap als je je gewicht stabiel kunt houden gedurende deze periode en flinke gewichtsstijging kunt voorkomen.
Probeer extra te bewegen, minimaal een uur per dag. Door te bewegen gebruikt het lichaam extra calorieën maar daarnaast helpt het ook mee je spieren te versterken. Sterkere spieren zorgen voor een strakker lichaam en helpen mee bij de verbranding van calorieën. Door een traag werkende schildklier kun je snel moe zijn, je loom voelen en stijve spieren en gewrichten hebben. Probeer jezelf toch te motiveren om in beweging te komen. Rust roest. Door te bewegen hou je je spieren en gewrichten soepel en bewegen geeft vaak ook een energiek gevoel.
Gezond eten
Probeer verder gezond te eten. Hou eens een paar dagen bij wat je eet en drinkt en schrijf ook op wáárom je dat doet. Zo ontdek je wat je moeilijke momenten zijn en kun je een plan maken om ermee om te gaan. Vijf belangrijke tips:
1. Kauw goed en pauzeer regelmatig. Zo voorkom je dooreten bij een vol gevoel.
2. Skip de suikers. Kies dus liever geen producten die vol suikers zitten zoals koek, snoep en frisdrank.
3. Ga voor vezels. Deze producten houden je maag langer gevuld. Tot de vezelrijke producten horen volkoren graanproducten (zoals volkorenbrood, havermout, zilvervliesrijst, volkoren couscous, quinoa en volkoren pasta), fruit, groenten, peulvruchten, noten, zaden en aardappelen.
4. Kies eiwitrijk. Producten met eiwitten zorgen voor verzadiging. En dat is handig want zo heb je minder snel honger. Voorbeelden van eiwitrijke producten zijn zuivelproducten, kaas, eieren, noten, peulvruchten, vlees en vis.
5. Drink water. Water lest de dorst, vult je maag en levert geen calorieën.
Een diëtist of gewichtsconsulent kan je helpen om je gewicht onder controle te houden en eventueel, als je medicijnen goed op jou afgestemd zijn, wat af te vallen.