Triggert de overgang schildklierklachten en overgewicht?

Getty Images

In een training leerde ik dat in de menopauze de schildklier trager kan gaan werken. Omdat de hormonen dan 'overhoop' gaan. Een extra reden voor gewichtstoename. Echter er zou dan ook vaak sprake zijn van subklinische hypothyreoïdie, dus niet meetbaar. Wat is jullie ervaring met de schildklier en gewichtstoename in de menopauze?

Ina uit Haarlem

Miranda Boom, verpleegkundig specialist Interne geneeskunde met specialisatie (onder andere) schildklieraandoeningen bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en expert bij MijnSchildklierwijzer:

Je vraagt specifiek naar ervaring. Dat is fijn, omdat er in de wetenschap nog veel te weinig bekend is over hypothyreoïdie en de overgang. Veel vrouwen in de overgang ervaren klachten die op schildklierklachten lijken. Als ze met deze klachten naar de huisarts gaan en de schildklierwaarden worden bepaald dan zal bij een deel van de vrouwen blijken dat de schildklier (op het randje van) te langzaam werkt, dus dat er een subklinische hypothyreoïdie is. Maar zijn de klachten dan daar wel door te verklaren? Is dit dan oorzaak, gevolg of toeval?

Een subklinische hypothyreoïdie is overigens wel meetbaar, te zien aan een (licht) verhoogde TSH waarde met een normaal T4. Bij een subklinische hypothyreoïdie kun je klachten hebben die door de schildklier komen. Maar dat hoeft niet.  Tijdens en na de overgang veranderen de hormonen en wordt de stofwisseling trager. Dat betekent dat vrouwen met dezelfde dagelijks voedingsintake toch zullen aankomen. Aanpassen van je eetpatroon is dan nodig als je op gewicht wilt blijven. Dit valt niet altijd mee.

Of de overgang voor hypothyreoïdie kan zorgen? Daar is de wetenschap nog niet over uit.  Volgens de huidige wetenschappelijke inzichten kun je niet stellen dat hypothyreoïdie wordt veroorzaakt door de overgang. Reguliere en complementaire zorg verschillen hierover nog wel van mening.

Schildklierproblemen komen twee tot vijf keer vaker voor bij vrouwen dan mannen. Bij het toenemen van de leeftijd nemen schildklierafwijkingen verder toe. Het is dan ook niet zo gek dat bij overgangsklachten vaker een schildklierprobleem ontdekt wordt. In ieder geval kunnen beide (overgang en schildklierprobleem) voor een gewichtstoename zorgen. Het is voor vrouwen zeker mogelijk om tijdens de overgang overgewicht te voorkomen of af te vallen, maar daarvoor is én meer bewegen én minder eten dan voor ze in de overgang kwamen nodig.