Altijd moe? Deze karaktereigenschappen kunnen de oorzaak zijn

Getty Images

Ben jij vaak moe? Je bent niet de enige. Heel veel mensen voelen zich regelmatig moe en futloos. Lang niet altijd is vermoeidheid een gevolg van te weinig slapen. Ook van bepaalde karaktereigenschappen kun je je voortdurend moe voelen.

Je bent perfectionistisch

Niks mis mee denk je misschien, maar toch is het een eigenschap die je maar beter niet kunt hebben. Perfectionisten zijn meestal mensen die onzeker zijn. Het zijn piekeraars, ze kampen met hoofdpijn en slapeloze nachten. Door continu hoge eisen aan jezelf te stellen, daalt je energiepeil. Wees tevreden en gun jezelf rust. Leg de lat voor jezelf niet te hoog.

Je bent een binnenvetter

Praat jij niet makkelijk over je gevoelens en krop je alles op? Hierdoor kun je je goed moe gaan voelen. Probeer wat vaker je gevoelens te uiten, want het heeft effect op zowel je mentale als fysieke gezondheid. Praat met je partner, een goede vriend of desnoods met een therapeut.

Je werkt te hard

Er is niks mis met hard werken, maar het is ook belangrijk om na drukke periodes rust te nemen. Als je te weinig rust neemt en maar doorgaat, kan het soms te veel zijn en slaat de echte vermoeidheid toe. Spanningen en moeheid kunnen zelfs zo erg zijn dat je overspannen raakt. Een belangrijk kenmerk van overspannen zijn, is erge moeheid.

Je piekert te veel

Iedereen heeft wel eens een periode dat het tegen zit. Maar pieker je bij voorbaat al veel over wat er allemaal mis kan gaan in je leven? Bijvoorbeeld een ontslag in de toekomst? Of ben je altijd bang voor ongelukken? Hier kun je heel moe van worden en het is zonde van je energie. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar leer positief denken. Ga op mindfulness, yoga of maak een wandeling en ontspan.

Je bent een sloddervos

Je hebt de uitdrukking 'een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd' vast wel vaker gehoord. Is jouw huis een chaos of je bureau op het werk een enorme rommel? Zo blijft het in je hoofd altijd onrustig en daar word je moe van. Je hebt er misschien niet meteen zin in, maar sla dus aan het opruimen. Uiteindelijk zul je je er frisser en fitter door voelen.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Goed Gevoel