Angst en depressie bij te veel of te weinig slaap

Getty Images

Mensen die te veel of juist te weinig slapen, hebben een grotere kans op depressiviteit en angststoornissen. De slaapduur blijkt ook verband te houden met overgewicht en het cholesterolgehalte.

Dit blijkt uit onderzoek van Julia van den Berg. Zij promoveert op 4 december aan de Erasmus Universiteit op een onderzoek naar slaapgedrag van oudere mensen in relatie tot hun gezondheid.

Voor het onderzoek werden bij een groep van 1000 deelnemers in de leeftijd van 57 tot 97 jaar op drie manieren de slaap gemeten: met een slaapdagboek, interviews en een actimeter (een polsbandje dat bewegingen registreert).

Het was al bekend dat depressiviteit kan samengaan met ofwel slapeloosheid of juist met te veel slapen. Met dit onderzoek wordt dit explicieter aangetoond.

Angstig
Naar angststoornissen en slaap is nog niet veel onderzoek gedaan. Voor de hand liggend is het dat mensen die angstig zijn veel spanning voelen en daarom niet zo goed of niet veel slapen. Nieuw is volgens Van den Berg dat er ook een verband lijkt te bestaan tussen te veel slapen en angststoornissen.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Erasmus MC