maandag, 24 februari 2020

Help jezelf van nachtmerries af

Utrechtse onderzoekers hebben een zelfhulpmethode ontwikkeld om van nachtmerries af te komen. Daarbij hebben ze een website opgezet met uitgebreide informatie Naar schatting heeft een half miljoen Nederlanders last van meerdere nachtmerries per week.

"Mensen die veel nachtmerries hebben, kunnen last krijgen van vermoeidheid en kunnen prikkelbaar worden," legt psycholoog Jaap Lancee van de Universiteit Utrecht uit. "Soms ontwikkelen mensen met nachtmerries andere klachten zoals slapeloosheid, doordat ze uit angst voor nachtmerries niet meer durven te slapen. Ook zijn er mensen die gaan drinken of slaapmiddelen gebruiken om nachtmerries te voorkomen."

Nachtmerries kunnen ontstaan door een traumatische ervaring of door stress en gaan niet vanzelf weg. "De nachtmerrie ontwikkelt zich tot een soort aangeleerde gewoonte. Veel mensen denken dat het wel overgaat en blijven er jarenlang mee doorlopen," zegt Lancee.

Er zijn verschillende manieren om van nachtmerries af te komen. Zo kun je de nachtmerrie overdag door je verbeelding laten gaan, maar het einde veranderen. Bijvoorbeeld dat je niet in een ravijn valt, maar gewoon ernaast verder loopt. Bij een andere methode, exposure genaamd, speel je de nachtmerrie een aantal minuten per dag in je hoofd af zonder iets te veranderen. Daardoor neemt de angst voor de droom af. Ook ontspanningsoefeningen voor het slapengaan kunnen helpen. Op de website Nachtmerries.org kunnen mensen zich aanmelden, zij krijgen dan een zelfhulpboekje toegestuurd.

Bron(nen):