dinsdag, 30 november 2021

'Huisartsen laks met slaapmiddelen'

DEN HAAG - Huisartsen schieten tekort bij het voorschrijven van verslavende slaapmiddelen. Dat meldt de Consumentenbond. 

Uit onderzoek van de bond blijkt dat patiënten vaak meer pillen krijgen dan de bedoeling is en dat herhalingsrecepten te makkelijk worden verstrekt. Ook blijven de gevaren van langdurig gebruik onderbelicht.

Volgens de Consumentenbond wijken huisartsen te veel af van hun eigen richtlijn. Ook bij de apotheek is onvoldoende aandacht voor advies en begeleiding van mensen die slaapmiddelen slikken.

De bond heeft de resultaten van het onderzoek onder de aandacht gebracht van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en apothekersorganisatie KNMP.

De Consumentenbond hield eind 2008 een enquête onder bijna 1500 mensen die het afgelopen jaar last hadden van slapeloosheid. Uit die groep kregen 412 mensen een slaapmiddel van hun huisarts.

Richtlijn
Omdat slaapmiddelen verslavend zijn, moeten artsen terughoudend zijn met het uitschrijven van recepten. In de richtlijn van het NHG staat onder andere dat huisartsen hun patiënten moeten wijzen op alternatieven, zoals bijvoorbeeld een slaapcursus.

Ook mogen huisartsen niet meer dan vijf tot tien tabletten per keer voorschrijven. In de praktijk blijkt dat 36 procent van de patiënten bij het eerste recept al direct meer dan 10 slaappillen krijgt. Bij herhaalrecepten is dat zelfs 77 procent.

Trefwoorden:
Bron(nen):