Ik heb sinds kort last van nachtzweten: is hier iets aan te doen?

vrouw-nachtzweten
Getty Images

Ik ben een vrouw van 72 jaar en heb sinds kort last van nachtzweten. Het begint omstreeks 2 uur en gaat door tot 5 uur. Tussendoor slaap ik wel wat, maar niet erg vast. Is hier wat aan te doen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Dat vind ik een lastige vraag, want iedere arts krijgt in de opleiding­ een uitgebreide lijst van aandoeningen die de oorzaak kunnen­ zijn van nachtzweten. Vaak gaat het om sluipende infecties­ ­zoals tbc of hiv, maar het kan ook gaan om kwaadaardige bloed­ziekten en problemen­ met de schildklier. Als je gaat googelen­ schrik je je rot. Ik weet niet hoe vaak nachtzweten het eerste signaal is van al die ziektes. Ik denk niet vaak, dus als u zich verder prima voelt, zal het wel loslopen. Nachtzweten kan ook een gevolg zijn van zuurbranden; als je ’s nachts plat in bed ligt, kan maagzuur makkelijker in de slokdarm terechtkomen. Daarnaast kunnen alcohol, drugs en heel veel medicijnen de oorzaak zijn. Verder is eten voordat je gaat slapen ook niet handig, want bij de vertering van voedsel komt warmte vrij.

Nachtzweten komt ook veel voor bij gezonde mensen. Dat komt deels door de natuurlijke­ schommeling­ in de lichaams­temperatuur overdag. In de nacht daalt de lichaamstemperatuur – ofwel de thermostaat wordt lager gezet – en je ­lichaam probeert af te koelen. Slaap je dan te dik ingepakt, dan kun je gaan zweten. ­Verklaringen genoeg dus en soms is er iets aan te doen. Maar vanwege uw leeftijd en omdat het plots is opgekomen, zou ik toch naar de huisarts gaan en wat bloedonderzoek laten doen.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine