donderdag, 7 juli 2022

Kan het kwaad om 's nachts met de verwarming aan te slapen?

De ideale slaapkamertemperatuur is 18 graden Celsius

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kan het kwaad om 's nachts met de verwarming aan te slapen?

De verwarming in je huis draait met temperaturen rond het vriespunt waarschijnlijk overuren, en de verleiding is groot om je verwarming ook 's nachts in je slaapkamer aan te houden. Maar kan dat kwaad?

Melatonine

Een koele lichaamstemperatuur is belangrijk voor een goede nachtrust. Wanneer het donkerder wordt, maakt je lichaam melatonine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt en je lichaamstemperatuur daalt. De melatonineproductie is rond drie uur in de nacht het hoogst, wat betekent dat je lichaam rond dat tijdstip het koudst is.

Minder goed slapen

Is je slaapkamer erg warm? Dan kan je lijf de warmte niet goed kwijt, waardoor je minder gemakkelijk in slaap valt. Daarnaast wordt de lucht in je kamer erg droog door de verwarming, waardoor je kunt gaan hoesten en last kunt krijgen van benauwdheid. Daarom kun je beter de verwarming in de slaapkamer niet aanzetten. Als je je kamer toch een beetje wilt verwarmen, zorg er dan in ieder geval voor dat het niet boven de 18 graden Celsius wordt. Volgens somnologen is de ideale slaapkamertemperatuur namelijk gemiddeld rond de 18 graden Celsius. Zo help je je lichaam om in een regelmatig slaapritme te komen en daardoor goed te slapen. 

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.