Kan je wintertenen krijgen door slapen met sokken?

Voeten helpen je lichaamstemperatuur reguleren

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Dit keer: kan je wintertenen krijgen door slapen met sokken?

Vroeger werd er wel gezegd dat je wintertenen kon krijgen door met sokken te slapen, maar dat is een ouderwets fabeltje. Er is geen direct verband tussen slapen met sokken en het ontstaan hiervan. Wintertenen ontstaan namelijk door een vertraagde reactie van de bloedvaten op temperatuurverschillen. In koude en natte periodes ontstaat er roodheid, zwellingen, pijn en jeuk. Over het algemeen geldt: hoe vochtiger de kou, hoe meer kans op wintertenen. Ongeveer 10 procent van de Nederlanders heeft er weleens last van (gehad) en dan voornamelijk jongere mensen.

Slapen met sokken

Sommige mensen slapen met sokken om hun voeten warm te houden tijdens de koude nachten. Voeten spelen namelijk een belangrijke rol in het reguleren van je lichaamstemperatuur. En met koude voeten zal je toch zeker niet snel in slaap vallen. Maar niet iedereen slaapt graag met sokken. Heb jij vaak koude voeten, maar wil je geen sokken aan in bed? Neem dan bijvoorbeeld een kruik of wikkel een extra deken om je voeten.

Gevolgen

Slapen met sokken kan geen wintertenen veroorzaken, maar wel andere ongewenste gevolgen, zoals infecties (schimmels, eczeem), een slechte bloedsomloop (als je sokken te strak om je enkels zitten) en onaangename geurtjes. Draag daarom dus altijd schone sokken die je enkels niet afknellen.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Mandy Hendriks
Bron 
  • Nederlandse Vereniging voor Podotherapeuten