Klein beetje langer slapen al positief voor je gezondheid

Getty Images

Heb jij er ook iedere avond weer moeite mee om op tijd je bed in te gaan? Nog even netflix kijken, je vaatwasser leegruimen... er is altijd wel iets 'belangrijker' dan op tijd naar bed te gaan. Toch kun je beter vroeg naar bed gaan én uit recent onderzoek blijkt dat dat niet eens veel vroeger hoeft te zijn. Zelfs 43 minuten langer slapen heeft al grote effecten.

Wetenschappers van Pennsylvania State University voerden een experiment uit met 53 studenten. Voor het onderzoek werd hun bloeddruk, hartslag en andere waarden opgemeten. Vervolgens kregen ze een smartwatch om die hun slaappatroon bij hield. In de eerste week hielden ze hun normale slaapritme aan en sliepen ze minimaal zes uur per nacht. In de tweede week werd ze gevraagd om een uur langer te slapen dan normaliter.

Een heel uur extra slapen haalden de meesten niet, omdat ze te druk, druk, druk waren, maar tweederde van de studenten lukte het wel om gemiddeld 43 minuten langer te slapen per nacht.

Gezondheidsvoordelen

En die 43 minuten bleken een enorm positief effect te hebben op de gezondheid. Deelnemers voelden zich energieker, positiever, fitter én hun bloeddruk werd lager. "We hadden wel verwacht dat een goede nachtrust het humeur en energiepeil zou beïnvloeden, maar we hadden in de verste verte geen effect verwacht op de bloeddruk", reageert Anne-Marie Chang, een van de onderzoekers.

"Zelfs een kleine aanpassing of iets vroeger in bed kruipen kan een enorme impact hebben op de gezondheid", aldus Chang. "Onze proefpersonen waren allemaal jong en gezond, en toch zagen we nog significante en medisch relevante verbetering."

Auteur 
Bron 
  • Welingelichte Kringen