Lekker slapen doe je in het donker

Donkere slaapkamer belangrijk voor nachtrust

Getty Images

Een klein beetje kunstlicht verstoort volgens diverse onderzoeken het slaap-waakritme van de mens. Een donkere slaapkamer is dus belangrijk voor een goede nachtrust. Acht tips over slapen en licht.

1) Zet je telefoon uit

Een telefoon op je nachtkastje die oplicht als er een smsje binnenkomt, kan je wakker maken. Ook een tv of computer kan licht verspreiden waar je wakker van blijft. Verban ze uit je slaapkamer of zet ze uit.
[ITEMADVERTORIAL]

2) Draai de wekker om

Ook de cijfers van een wekker(radio) geven licht. Bovendien ga je je alleen maar meer zorgen maken als je ziet hoeveel uur je nog hebt voordat de dag weer aanbreekt. Draai de wekker om, zodat je het display niet ziet. De klok van een tv of dvd-speler kun je afplakken met zwarte tape.

3) Hang een nachtlampje in de badkamer

Drink twee uur voordat je gaat slapen niets meer. Zo voorkom je dat je er ‘s nachts uit moet en wakker wordt dankzij de ijskoude badkamervloer. Is een nachtelijk bezoek aan de wc onvermijdelijk? Zorg dan voor een nachtlampje in de badkamer of wc in plaats van fel licht dat je klaarwakker maakt.

4) Dim 's avonds de lichten

Zodra het schemert, komt het slaaphormoon melatonine vrij in je lichaam. Melatonine zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur daalt, waardoor het lichaam weet dat het nacht is en gaat rusten. Als het te licht is, krijgen je hersenen geen seintje dat ze melatonine moeten aanmaken. Dim dus de lichten 2 à 3 uur voordat je naar bed gaat.

Ook het licht van een computerscherm of tv houd je wakker. Je kunt dus beter lezen voor het slapen gaan, maar doe dat niet bij een lamp die te fel is, maar bij een lamp van 15 watt.

5) Ga overdag naar buiten

Als je overdag aan veel daglicht wordt blootgesteld, maak je 's avonds voldoende van het slaaphormoon melatonine aan. In het donkere jaargetijde is blootstelling aan daglicht dus extra belangrijk.

6) Blijf slank met een donkere slaapkamer

Een goed verduisterde kamer is belangrijk voor een goede slaap. Vermoed wordt dat nachtelijk licht ook leidt tot een slechtere stofwisseling en een verstoorde celdeling.

7) Zet de deur op een kier

Veel kinderen zijn bang in het donker. Onbekende geluiden, de angst voor monsters of veel spanning kunnen leiden tot slapeloze nachten of slecht inslapen. Gelukkig zijn er veel manieren om die angst te verminderen of weg te nemen, bijvoorbeeld de deur op een kier zetten.

8) Laat 's ochtends het licht binnen

Licht stimuleert de aanmaak van dopamine, waardoor je meer energie krijgt. Kunstmatig licht helpt niet, je hebt zonlicht nodig. Doe dus zo snel mogelijk de gordijnen open. Een ochtendwandeling helpt ook bijzonder goed.

Bron 
  • WebMD