Nederlander slaapt onvoldoende en ongezond

579.000 Nederlanders lijden aan slaapapneu waarvan 365.000 onbehandeld

Getty Images

74 procent van de Nederlanders slaapt minder dan de aanbevolen 7,5 uur per nacht. En 34 procent van hen voelt zich slaperig na het opstaan, zo blijkt uit onderzoek in aanloop naar de Internationale Dag van de Slaap op 16 maart. Ook blijkt een groot deel van de mensen met slaapapneu hier niets aan te doen.

"Het belang van gezond en voldoende slapen is onderschat in onze maatschappij", verduidelijkt Dr. A. Dijkstra, verbonden aan het UZ Antwerpen. "Het overgrote merendeel van de volwassenen heeft gemiddeld 7,5 uur nodig per nacht. Jammer genoeg haalt 74 procent van de Nederlanders het nodige aantal slaapuurtjes niet." "In de aanloop naar World Sleep Day willen we het belang van gezond en voldoende slapen benadrukken", legt David van Waesberge, Sleep & Respiratory Care Manager bij Philips - de initiatiefnemer van het onderzoek -uit. "Erken de noodzaak van 7,5 uur slaap per nacht en durf naar een arts te stappen wanneer je moeite hebt om in slaap te vallen, overmatig snurkt of andere slaapproblemen ervaart."

Slaaptekort kent ernstige gevolgen

De gevolgen van (chronisch) slaaptekort zijn niet gering. Uit medisch onderzoek bleek eerder al dat het gerelateerd is aan psychologische stoornissen zoals depressie, angst en psychose. Wie als volwassene zijn dagen probeert rond te komen met zes uurtjes slaap per nacht, heeft zonder medische tussenkomst een grotere kans om te overlijden als jonge zeventiger. "Wie een auto bestuurt en minder dan vijf uur geslapen heeft, heeft vier keer zoveel kans om in een ongeval te belanden", legt Van Waesberge uit. Minder drastisch, maar minstens zo problematisch, zijn de dagelijkse gevolgen. Als je al geen moeite moet doen om wakker te blijven, ondervind je op zijn minst dipjes gedurende de dag. En dat heeft natuurlijk gevolgen voor het concentratievermogen, het geheugen en de mogelijkheid om te leren.

579.000 Nederlanders lijden aan slaapapneu

Slaapkwaaltjes komen dikwijls voort uit psychische problemen zoals stress. Maar even vaak ligt er een fysiek pijnpunt aan de basis, waar slapend Nederland zich niet eens bewust van is. Zo lijden niet minder dan 579.000 Nederlanders aan slaapapneu, waarbij de adem tijdelijk hapert of zelfs volledig stilvalt tijdens het slapen Door onder andere dat gebrek aan bewustwording, behandelen 365.000 patiënten hun aandoening niet. En dat terwijl onbehandelde slaapapneu de kans op een beroerte drie keer zo groot maakt. Om een probleem als slaapapneu te detecteren, is het van belang je snurkgedrag serieus te nemen. Want luid snurken, vermoeidheid en een verhoogde bloeddruk zijn niet te missen graadmeters voor slaapapneu.

Aanpassen levensstijl

"Als je de symptomen van slaapapneu herkent, is het belangrijk om snel naar de dokter te gaan", stelt dokter Johan Newell van het UVC Brugmann. "Die zal je in eerste instantie aanraden om je levensstijl aan te passen." Bij ruim 80 procent van de slaapapneupatiënten is er namelijk sprake van obesitas. Voldoende beweging en beperkt alcoholgebruik kunnen het probleem al grondig aanpakken. Het zogeheten CPAP-systeem (Continuous Positive Airway Pressure), dat bestaat uit een gezichtsmasker met een slang die tijdens de slaap voortdurend voldoende lucht naar de luchtwegen leidt, kan ook helpen beter te slapen.

Auteur