Net getest: hartslagknuffel van ZAZU

Schattig slaaphulpje voor baby's

schaap-liz
ZAZU

Veel baby’s hebben moeite met in- en doorslapen. Dat is logisch, want ineens zijn ze niet meer lekker veilig in de baarmoeder en moeten ze wennen aan hun leventje op aarde. De hartslagknuffels van ZAZU zouden baby’s hierbij kunnen helpen. Redacteur Aukeline testte het uit bij haar pasgeboren dochtertje Livia.

ZAZU was een van de eerste Nederlandse bedrijven dat hartslagknuffels verkocht. Je kunt kiezen uit Dex de hond, Liz het schaap, Don de ezel, Coco de koala en Bibi het konijn. Ik heb zelf voor Liz gekozen. Het apparaatje dat in de knuffel zit, heeft zes verschillende geluiden: hartslag, zee, (drie) slaapliedjes en witte ruis. Zodra je baby huilt, gaat de knuffel automatisch aan dankzij de huilsensor die erin zit. En als hij nog niet aan is, dan hoef je 'm alleen maar even te schudden.

Hulp bij inslapen

Livia is een onrustige, alerte baby. Ze slaapt op zich prima (voor een baby), maar ze heeft wel veel moeite met inslapen. In de avond kunnen we soms wel twee uur bezig zijn, voordat ze eindelijk in slaap valt. En dan hebben we nog wel het schaap, kun je nagaan … Want ja, de knuffel werkt bij haar echt! Ze slaapt veel sneller in dan ze zonder zou doen, zowel overdag als 's nachts. Ook als ze halverwege de nacht wakker wordt, bijvoorbeeld voor een voeding, dan is ze dankzij het schaap weer vrij snel rustig en valt ze erna weer makkelijker in slaap. We merken dat ze vooral rustiger wordt door de witte ruis en de slaapliedjes. 

Het schaap heb ik al meteen vanaf haar geboorte dagelijks gebruikt. Als Livia huilerig is, dan vraagt een van ons al snel waar de knuffel is. Of ze nu boven, beneden, bij visite of in de auto is, we kunnen oprecht niet meer zonder dat ding.

schaap-liz2-2019
Getty Images

Krampjes

Livia heeft nog lang last gehad van krampjes tijdens en na de voedingen. Vaak deden we dan ook het schaap aan tijdens een voeding, zodat ze een beetje afgeleid werd van de pijn en toch iets beter dronk. Dat hielp wel een beetje.

Witte ruis

Hoewel ik de knuffel wilde testen voor de hartslagfunctie, gebruiken we in de praktijk witte ruis het meest. Witte ruis is eentonig geluid dat bijvoorbeeld klinkt als regen, de stofzuiger of de wasmachine. Dit geluid bootst het gerommel van de baarmoeder na, wat natuurlijk negen maanden lang een vertrouwde omgeving was voor Livia. Niet zo gek dus dat ze er rustig van wordt. Na tien minuten gaat het geluid overigens vanzelf weer uit. Ideaal!

Wat ook heel fijn is: de huilsensor die in het apparaatje zit. Als ik even in een andere ruimte ben dan Livia en ze gaat huilen, dan wordt ze in ieder geval al snel gekalmeerd door het schaapje. Dat geeft mij weer wat speling.

Onmisbaar kraamcadeau

Livia is inmiddels drie maanden oud en we gebruiken het schaap nog steeds elke dag. We hebben de batterij pas sinds kort vervangen, omdat de geluidjes iets korter afspeelden. De knuffels zijn te koop vanaf € 23,95, wat best prijzig is. Maar het is natuurlijk niet zomaar een knuffel, dus ik vind het de prijs meer dan waard!

Het is dat ik de knuffel heb mogen testen, maar anders had ik ‘m zeker als kraamcadeau willen krijgen of ‘m zelf willen kopen. Daarom zou ik ‘m elke kersverse moeder aanraden. Sterker nog: hij verdient gewoon een plek op de baby-uitzetlijst!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ZAZU: een Nederlands merk dat kinderproducten ontwikkelt om kinderen én ouders een betere nachtrust te geven. Het merk is opgericht door Nynke Bakker en Sven van der Veen, beide ouders van drie jonge kinderen. Naast de knuffels met hartslagfunctie verkoopt ZAZU nog veel meer leuke, handige kinderhebbedingetjes, zoals sterrenprojectoren, nachtlampjes, slaaptrainers, speenknuffels, muziekdoosjes en verwarmbare knuffels met lavendelgeur.