Professionele hulp bij slaapproblemen

Naar het Centrum voor Slaap- en Waakstoornissen

Getty Images

Slecht slapen overkomt iedereen wel eens. Maar wat als het niet vanzelf overgaat? Je kunt je dan laten doorverwijzen naar een Centrum voor Slaap- en Waakstoornissen.

Wel één op de drie mensen heeft wel eens problemen met slapen. Met wat kleine veranderingen in ritme en voeding gaat het snel over. Maar ongeveer 6 procent van de Nederlanders heeft last van een chronische slaapstoornis.

Slaap- en waakgedrag

Bij een chronische slaapstoornis slaap je al drie maanden minstens drie nachten in de week slecht. Je bent overdag prikkelbaar, ongeconcentreerd en slaperig. Je huisarts of een medisch specialist in het ziekenhuis kan dan besluiten om je door te verwijzen naar een Centrum voor Slaap- en Waakstoornissen.

Voor je naar het centrum gaat, krijg je eerst een vragenlijst en een dagboek. Dit hoor je heel precies in te vullen. Een specialist van het centrum kijkt hier naar. Soms zijn uit zo'n dagboek al mogelijke oorzaken van het slaapprobleem af te lezen.

Het kan nodig zijn om nog preciezer te kijken naar je slaap- en waakgedrag. In dat geval krijg je een slaap/waakrecorder mee. Dit apparaatje lijkt op een walkman. Er worden plaatjes (elektroden) met draadjes op je hoofd geplakt. Deze elektroden meten hersenactiviteit, spierspanning en oogbewegingen en geven deze door aan de recorder. Je draagt deze recorder een dag. Tijdens deze dag mag je gewoon naar huis en doen wat je anders doet.

Slaaplaboratorium

Er zijn een heleboel verschillende oorzaken voor slaapstoornissen. Het kan te maken hebben met je gedrag, maar er kan ook medisch iets aan de hand zijn.

Soms geeft een slaap/waakrecorder niet genoeg informatie. In dat geval moet je misschien een nachtje doorbrengen in het slaaplaboratorium. Hier kan er uitgebreider onderzoek worden gedaan naar je lichaamsfuncties als je wakker bent en slaapt. Ook je hersenactiviteit kan beter onderzocht worden.

Regie

Als de specialist alle informatie heeft verzameld, stelt hij een behandelplan op. Dit zal hij met je bespreken. Wat voor behandeling er gestart wordt, hangt af van de stoornis.

Veel mensen zijn in een vicieuze cirkel beland. Ze slapen slecht, maken zich daar zorgen over en slapen daardoor nog slechter. In zo'n geval leren ze je manieren aan om weer de regie te krijgen over je slaap. Maar als je niet goed slaapt door een medische aandoening, kunnen medicijnen of een operatie nodig zijn.

Auteur