Slechte slaper groter risico op hart- en vaatziekten

Getty Images

Mensen die kort en slecht slapen hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Maar dat geldt niet voor mensen die weliswaar kort slapen, maar fris en uitgerust opstaan. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM en Wageningen.

Het onderzoeksteam stelde vast dat mensen die korter dan 6 uur slapen gemiddeld 15 procent meer kans hebben op hart- en vaatziekten dan mensen die minstens 7 à 8 uur slapen. Korte slapers die ook nog eens slecht slapen, hebben dubbel pech. In het onderzoek blijkt die groep een 65 procent hoger risico op hart- en vaatziekten te hebben in vergelijking met mensen die 7 à 8 uur goed slapen.

​Hoge slaapkwaliteit
Korte slapers die fris en uitgerust uit bed stappen, hebben een gelijk risico op een hartinfarct of beroerte als de langere slapers. De onderzoekers denken dat de korte slapers die uitgerust opstaan een hoge slaapkwaliteit hebben. Het team constateerde geen extra risico voor langslapers (meer dan 9 uur) hoewel die relatie in eerdere, soortgelijke studies wel aan het licht kwam.

​Leefregels
Met die uitkomsten vult slaap het rijtje traditionele leefstijlfactoren aan – gezonde voeding, niet roken, matig alcohol drinken en voldoende bewegen. Mensen die deze 'leefregels' volgen, hebben een 57 procent lager risico op hart- en vaatziekten en zelfs tweederde minder kans op sterfte hieraan. Dit in vergelijking met personen die slechts één van deze leefstijlfactoren navolgen.

Gezonde leefstijl gecombineerd met goed slapen verlaagt het risico tot 65 procent, terwijl het overlijdensrisico door hart- en vaataandoeningen zelfs 83 procent lager is.

​Onderzoek
Het onderzoek is gebaseerd op de analyse van een omvangrijke dataset waarvoor gegevens over eetgewoonten, leefstijl en risicofactoren verzameld zijn bij 20.000 Nederlanders. Onderzoekster Marieke Hoevenaar-Blom hoopt op dit onderzoek 1 maart te promoveren aan Wageningen University.

Bron 
  • Wageningen University