Smartphones en tablets verstoren nachtrust van kinderen

Getty Images

Kinderen die een smartphone of tablet in hun slaapkamer hebben, slapen vaker slecht en te weinig. Zelfs als ze dat apparaat niet gebruiken. Dat blijkt uit een onderzoek van King's College London.

Ben Carter en zijn team keken naar data uit 20 eerdere studies naar het verband tussen slaapkwaliteit en mediagebruik. Aan deze onderzoeken deden in totaal meer dan 125.000 tieners met een gemiddelde leeftijd van 14 jaar mee.

Slaapproblemen

Ze ontdekten dat kinderen hun smartphone, tablet of ander elektronisch apparaat niet eens actief hoeven te gebruiken om slaapproblemen te ervaren. Alleen al zo’n apparaat in de slaapkamer hebben, was voldoende voor een negatief effect op de nachtrust. Het onderzoek toonde een verband aan tussen het gebruik van tablets en smartphones rond bedtijd en te weinig slapen, slecht slapen en overdag erg slaperig zijn.

Hoewel uit het onderzoek niet blijkt dat de apparaten de oorzaak zijn van de slaapproblemen, raden de wetenschappers aan om ’s avonds niet te veel de smartphone of tablet te gebruiken.

De resultaen van het onderzoek zijn gepubliceerd in JAMA Pediatrics.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • WebMD