Waarom heb ik nachtmerries?

Getty Images

Ik heb bij vlagen nachtmerries. Vroeger had ik ze nooit, maar tegenwoordig heb ik ze vaak een paar dagen achter elkaar. Ze lijken ook echt heel realistisch; dan word ik bijvoorbeeld in mijn voet geschoten en voel ik ook een heel erge pijn. Komt het door dingen die je overdag meemaakt, of slaap ik niet genoeg?

Iris

Anne van der Veen, psycholoog

Overdag voel en denk je van alles. Soms zie je iets gebeuren, iets waarvan je bang wordt en je voelt je angstig. Of je ziet iets leuks en je voelt je vrolijk. Omdat je wakker bent, kun je daarmee omgaan en zoek je bijvoorbeeld geruststelling bij anderen of ga je iets doen wat bij je vrolijke bui hoort. Je doet dus iets met je gevoel.

's Nachts is dat anders. Ook 's nachts werkt je lichaam door en voel je van alles. Daar komen ook gedachten bij die we dromen noemen. Je dromen zijn dus een reactie op wat je lichaam voelt. Maar omdat je slaapt, kun je niets met die gevoelens doen en droom je dus wat je doet of wat je overkomt.

Als je gespannen bent 's nachts (je spieren spannen zich, je hart begint sneller te kloppen, je begint te zweten), dan komen daar als vanzelf heel heftige gedachten bij. Die gedachten zijn dromen, maar je kunt niets doen, behalve erover dromen.

Dingen die je overdag mee maakt, zorgen ervoor dat je 's nachts onrustig bent, ook in je slaap. Als vanzelf komen dan nare dromen, waar je nog onrustiger van wordt. Dit zorgt er weer voor dat je nog engere dromen krijgt.

Het is heel belangrijk dat je voor dat je gaat slapen tot rust komt. Vraag je af wat je ontspannen maakt. Voor de één is dat een glas warme melk, voor de ander een rustig muziekje of een praatprogramma op de radio. Soms is het goed een ontspanningsoefening te doen.

Bij het tot rust komen vlak voordat je gaat slapen, is het belangrijk dat je je realiseert dat je mag slapen. Dat je recht hebt op rust, dat de volgende dag ervoor is om dingen te regelen, maar niet de nacht.

Misschien zijn er dingen waar je je overdag druk over maakt, wat doorwerkt in je lichaam 's nachts. Deze komen misschien tot uiting in je dromen. Overdag heb je dus de tijd om daar wat aan te doen.

Mocht je toch nare dromen krijgen, en je wordt er wakker van, realiseer je dat het vooral je lichaam is die dromen maakt, niet je persoon. Je dromen zeggen veel over hoe gespannen of hoe ontspannen je lichaam is.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!