Zo kies je het juiste bed

Slimme snufjes verhogen comfort

Getty Images

Naarmate we ouder worden, veranderen ook onze slaapgewoontes. De een heeft steeds minder slaap nodig, de ander moet er ’s nachts vaker uit om naar het toilet te gaan en weer een ander heeft het continu te warm, of juist te koud. En wat te doen aan die stramheid waarmee je ’s morgens opstaat? Een goed bed is in ieder geval onontbeerlijk voor een goede nacht.

Toe aan een nieuw bed? Dat is nog niet zo eenvoudig: de keuze is groot. Bovendien heeft het oudere lichaam andere behoeften dan het lichaam van een 20-jarige. Goed advies is onontbeerlijk.

Perfecte ondersteuning

Een goed bed, wat doet dat eigenlijk voor je? Ten eerste lig je er lekker op, met de juiste ondersteuning op de juiste plekken. Helaas gaat het daar vaak al mis: heb jij al eens twee exact dezelfde lichamen gezien? Hoogstwaarschijnlijk niet. Daarom is het zo belangrijk om je goed te laten adviseren, zodat je een bed krijgt dat jouw lichaam perfect ondersteunt. Heb je eenmaal zo’n bed, dan wil je nooit meer iets anders. De reden is simpel: als jouw bed de juiste ondersteuning biedt, dan sta je ’s morgens moeiteloos en zonder pijntjes op. Helemaal uitgerust en klaar voor de dag.

Gemiddelde of maatwerk

Natuurlijk kun je een bed kopen bij deze of gene grote meubelzaak. Van de verkoper mag je vast wel op verschillende matrassen liggen en misschien biedt hij je zelfs nog een 30- of 60-dagen omruilgarantie aan. Je hebt dan echter geen bed dat jouw lichaam op de juiste manier ondersteunt. Bedden bij de niet-gespecialiseerde meubelzaak gaan eigenlijk altijd uit van gemiddelden van mensen. Maar naarmate je ouder wordt, heeft jouw lichaam juist meer behoefte aan maatwerk. Een goede en gespecialiseerde slaapadviseur is dan een beter idee. Daar kun je rekenen op een gedegen analyse van je lichaam en slaaphouding, zodat daar het bed op kan worden aangepast.

Slimme snufjes verhogen comfort

Het ene bed is dus het andere niet en dat geldt niet alleen voor het slaapcomfort. De huidige generatie bedden heeft allerlei slimme snufjes die het leven een stuk makkelijker maken. Zo zijn daar de boxspringbedden die heel eenvoudig uit elkaar te schuiven zijn: ideaal voor opmaken en stofzuigen. De boxspring kent overigens nog een groot voordeel: de instap van dit type bed is namelijk hoog en daarmee bijzonder comfortabel. Zowel boxsprings als bedden met lattenbodem of spiraal zijn eigenlijk altijd in een verstelbare variant te koop. Dat is niet alleen prettig als je graag in bed leest of tv kijkt. Het maakt ook het uit bed stappen makkelijker.

Uitstapverlichting

Het klinkt je wellicht als overdreven luxe in de oren, maar als je toch aan een nieuw bed denkt… overweeg dan zeker de optie 'uitstapverlichting'. Deze verlichting bevindt zich aan de onderzijde van de rand van het bed en reageert op beweging. Op het moment dat je je benen over de rand van het bed zwaait, gaat het (zachte) licht aan. Zodoende stap je zonder ongelukken en zonder je partner wakker te maken uit bed - zelfs als het pikdonker is.

Auteur 
  • Mariska Tjoelker