donderdag, 17 juni 2021

Slechter presteren door ijzertekort

BAARN - Een laag ijzergehalte in het lichaam kan bij vrouwelijke atleten nadelige gevolgen hebben voor hun prestaties. Zelfs als dit voor de start van het seizoen is. Dat blijkt uit onderzoek van de Cornell University.

Veel vrouwelijke atleten zijn daarom gebaat bij het monitoren van hun ijzergehalte aan het begin van het trainingsseizoen. Niet alleen bloedarmoede kan schadelijk zijn, ook een 'gewoon' laag ijzergehalte heeft nadelige gevolgen.

Vermoeidheid
De onderzoekers bestudeerden het ijzergehalte van 165 vrouwelijke roeiers. Degene met een lager ijzergehalte waren 21 seconde langzamer over 2 kilometer, dan de roeisters met een normale hoeveelheid ijzer in het bloed.

IJzer is een essentieel component van hemoglobine en speelt een belangrijke rol bij zuurstoftransport. Een ijzertekort vermindert het uithoudingsvermogen, verlaagt de efficiëntie waarmee energie wordt gebruikt en het vergroot de spiervermoeidheid.

Supplement
Een ijzertekort is het meest voorkomende voedseltekort ter wereld. In vergelijking met vrouwen met een 'zittende leefstijl' zijn vrouwelijke atleten vatbaarder voor een ijzertekort. Daarom adviseren de onderzoekers atleten om het ijzergehalte in het bloed goed in de gaten te houden en aan het begin van het seizoen eventueel ijzersupplementen te slikken.

Bron(nen):