Snelle kraakbeenreparatie knie ontwikkeld

Getty Images

Het UMC Utrecht heeft een unieke één-stap hersteloperatie ontwikkeld voor kraakbeenschade in de knie. Een chirurg mengt kraakbeencellen uit de beschadigde knie met donorstamcellen en brengt dit mengsel tijdens dezelfde ingreep aan op de beschadigde plek in de knie.

Kraakbeenschade in de knie komt relatief vaak voor bij actieve mensen van jonge en middelbare leeftijd. Omdat kraakbeen niet doorbloed is, treedt er geen spontane genezing op. Kraakbeenschade kan pijn veroorzaken en een blijvende belemmering zijn voor dagelijkse en sportieve activiteiten. Bovendien kan het leiden tot verdere knieslijtage en invaliditeit.

​Kraakbeentransplantatie
Sommige patiënten komen in aanmerking voor een kraakbeentransplantatie. Hoewel dit effectief is, is het een kostbare methode waarvoor twee operaties nodig zijn. Eén voor het nemen van een biopt om kraakbeencellen te oogsten en vervolgens op te kweken. Drie maanden later een tweede om het nieuwe, opgekweekte kraakbeen weer in de knie terug te plaatsen.

​Donorstamcellen
Met de nieuwe techniek verwijdert de chirurg de beschadigde kraakbeenranden en mengt deze lichaamseigen kraakbeencellen met geselecteerde donorstamcellen en weefsellijm. Hierdoor wordt het tijdrovende opkweken van kraakbeen overbodig. De chirurg plaatst het mengsel direct daarna terug in de knie waarna de beschadiging zich herstelt en de patiënt snel kan revalideren.

Bron 
  • UMC Utrecht