woensdag, 28 oktober 2020

Pijnlijke gewrichten bij kinderen

Ontsteking, ziekte of verstuiking

Gewrichten zijn vaak betrokken bij allerlei ziektes. In dit artikel vind je een overzicht van mogelijke oorzaken van een pijnlijk gewricht bij kinderen.

Als je kind last heeft van zijn gewricht(en), is het handig om te letten op bepaalde symptomen. Is het gewricht plotseling pijnlijk geworden of is het in de loop der weken ontstaan? Is er sprake van een sportblessure, heeft je kind iets verstuikt? Als hij daarnaast ook koorts heeft, kan dit wijzen op een ontsteking van het gewricht. Ook is het belangrijk om wélk gewricht het gaat, omdat de arts daarmee een aantal mogelijke oorzaken kan wegstrepen.

Oorzaken

Dit zijn een aantal mogelijke oorzaken van gewrichtspijn bij kinderen:

  • Een pijnlijk gewricht in combinatie met koorts kan duiden op een door bacteriën veroorzaakte gewrichtsontsteking. Hierbij is het gewricht zéér pijnlijk. Kinderen met een gewrichtsontsteking zijn vooral erg ziek. Er bestaat een kans dat de bacterie het gewrichtskraakbeen aantast of dat de bacterie zich verder door het lichaam verspreidt. Daarom moet de ontsteking zo snel mogelijk behandeld worden.
  • Een botontsteking ligt bij kinderen altijd dicht bij een gewricht. Daarom geven kinderen vaak aan dat de pijn rond het gewricht zit. Vooral bij jonge kinderen is verwarring daarom mogelijk. Ook als het gewricht bijna geen vocht bevat kan het lastig zijn om een botontsteking te herkennen.
  • Een pijnlijk gezwollen knie wordt gezien bij de ziekte van Lyme. Dit gaat eigenlijk altijd over één gewricht.
  • Een virusinfectie op een andere plek in het lichaam kan zorgen voor een reactie van een gewricht. Dit heet een reactieve artritis en komt vaak voor. Ook na een bacteriële infectie, bijvoorbeeld keelonsteking met een streptococ, kan een reactieve artritis optreden.
  • Reumatische ziektes op kinderleeftijd kunnen zich uiten in verschillende soorten gewrichten. Dit is afhankelijk van het type reuma dat het kind heeft.
  • Bij de ziekte van Henoch-Schönlein zijn grote gewrichten vaak betrokken.
  • Verstuiking of verzwikking. Doordat de banden rondom het gewricht zijn uitgerekt door een misstap of door lopen op ongelijke grond treedt er directe pijn en zwelling op. Dit is vaak zo bij het enkelgewricht maar kan ook op andere plekken voorkomen.
  • Door hyperlaxiteit krijgen kinderen pijn in de gewrichten als zij bijvoorbeeld lang door mul zand lopen. Hyperlaxiteit is een overmatige bewegelijkheid in een gewricht bij kinderen met losse gewrichtsbanden. Dit komt vaak voor.

Diagnose

Het aantal mogelijke oorzaken voor een pijnlijk gewricht is erg groot. De arts maakt een selectie van laboratorium- en röntgenonderzoek nadat hij met de ouders en het kind heeft gesproken. Er zijn soms hoge verwachtingen over laboratoriumtesten. Helaas zijn de resultaten niet altijd veelzeggend: hierdoor kunnen artsen vaak niet aan de hand van alleen een test een diagnose stellen.

Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.

Laatst herzien op