Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 22 juli 2017

Zo werken je spieren

Aan- en ontspannen, samen- en tegenwerken

Het menselijk lichaam telt meer dan zeshonderd spieren. Ze zitten overal, zelfs in de ogen en de huid. Elke spier heeft een eigen functie; bewegen, ademhalen, spijsverteren. Spieren kun je trainen, zijn van belang bij bewegen en kunnen pijnlijk, stijf of stram zijn. Wat zouden we nog meer moeten weten over deze krachtbundels?

Samen met de botten en de huid geven de spieren vorm aan ons lichaam. Ook zijn ze belangrijk bij de handhaving van de samenhang tussen de botten en de bescherming van de ingewanden, bloedvaten en zenuwen. Maar de spieren vormen ook een warmtebron. Warmte is namelijk een bijproduct dat ontstaat als de spieren samentrekken.

Soorten

Er zijn drie soorten spieren: de dwarsgestreepte skeletspieren, de gladde spieren en de hartspier. Op het eerste oog lijkt er weinig verschil tussen deze drie soorten. Op microscopisch niveau zijn er echter wel degelijk verschillen.

Daarbij zijn de dwarsgestreepte skeletspieren 'willekeurige' spieren. Dit houdt in dat je deze spieren, na veel oefening, zelf kunt aansturen. Gladde spieren zijn onwillekeurig. Dit betekent dat je over deze spiertjes niets te zeggen hebt. De ingewanden en andere organen zijn deels opgebouwd uit deze onwillekeurige spieren, daardoor doen ze automatisch hun werk.

Als je op microscopisch niveau naar de hartspier kijkt zul je zien dat dit ook een dwarsgestreepte skeletspier is. De hartspier is echter onwillekeurig en wordt daarom als derde spiersoort gezien.

Spiervezel

De dwarsgestreepte skeletspieren zijn aan de uiteinde door middel van pezen aan de beweegbare botten verbonden. Zij zorgen ervoor dat gewrichten kunnen bewegen. De skeletspier bestaat uit spiervezels. Deze langgerekte cellen kunnen in lengte variëren van enkele millimeters tot bijna 10 centimeter. De spiervezels bepalen hoeveel kracht een spier kan leveren.

Korter

Elke spiervezel bevat enkele honderden tot duizenden vezeltjes: myofibrillen. Deze myofibrillen zorgen ervoor dat de spier kan samentrekken. Het zijn dunne draadjes die net zo lang zijn als de spiervezel. De myofibril bestaat uit afwisselend myosine en actine. Deze eiwitten vormen de myofilamenten en de actinefilamenten. Als een spier samentrekt, spiercontractie, schuiven de actinefilamenten tussen de myofilamenten, waardoor de spiervezel en dus de spier korter wordt.  

Trekken

Bij het samentrekken wordt de spier dus korter en dikker en trekt aan de pees. Bij het korter worden trekt de spier aan de lichaamsdelen waaraan ze bevestigd is. De grote spier achter aan de achterkant van het bovenbeen bijvoorbeeld zit met de bovenkant vast aan het heupbeen en met de onderkant aan het scheenbeen. Wanneer die spier zich korter maakt door te spannen, trekt ze aan het scheenbeen, waardoor de knie zich buigt

Spieren kunnen alleen maar trekken. Ze kunnen niet duwen. Als de grote spier in het dijbeen zich ontspant, wordt ze slap. Deze spier kan het been niet weer recht duwen. Daarvoor moet de spier aan de voorkant van het dij zich spannen. Die trekt dan aan de voorkant van het scheenbeen en maakt het been weer recht.

Paren

Heel wat spieren in het lichaam werken op deze manier in paren. De ene spier trekt een lichaamsdeel de ene kant op, de andere trekt het weer terug. Op basis van deze samenwerking kun je spieren classificeren. De agonist is de spier die de belangrijkste arbeid verricht voor een beweging. De antogonist is een spier met een tegengestelde werking en een synergist is een spier met een gelijkgerichte werking.

Vermoeidheid

De meeste spieren in het lichaam worden na verloop van tijd moe. Bij vermoeidheid, beginnen de spieren vanzelf te verslappen. Het hoofd knikt voorover, de mond zakt open en de ogen vallen dicht. Een teken dat niet alleen je spieren, maar je hele lichaam toe is aan een beetje rust.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

8 Comments

Door Dikke fappert (niet gecontroleerd) op wo, 06/21/2017 - 15:37

Ja ik ben hier zojuist ff op klaargekomen dus he! Echt super lekker wat een genot. En nu ga ik AlwaysRemco kijken. Moie!!!

Door Geertje Duif (niet gecontroleerd) op do, 06/08/2017 - 15:04

wat een ge wel dig e site echt helemaal top ik word hier zo blij van. echt waar! toen ik dit las was ik helemaal happy dus ik ga nu even lekker beertje mijn lieve knuffel hondje uitlaten joejoeee groetjes Geertje Duif

Door anonymous (niet gecontroleerd) op do, 10/27/2016 - 19:49

echt heel slecht vvor school

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 11/19/2015 - 16:02

dit heeft me echt geholpen in m'n leven

Door anoniempje (niet gecontroleerd) op do, 09/25/2014 - 17:26

echt heel handig! ook voor school!

Door Nicky Bisseling (niet gecontroleerd) op wo, 04/09/2014 - 12:34

Ja echt fantastische weer bedankt voor de informatie geniet ervan!

Groetjes Nicky b

Door Bertha (niet gecontroleerd) op do, 03/20/2014 - 13:58

Beste anoniempje,
Ik ben het volkomen met je eens! Prachtig weer, de vogeltjes fluiten en lekker de hond uitlaten. Fijne dag nog!

Groet Bertha

Door Anoniempje (niet gecontroleerd) op do, 03/20/2014 - 13:56

Dit is erg nuttige informatie. Bedankt! Ik hoop dat iedereen hiervan kan genieten en een fijne dag heeft. Het zonnetje schijnt dus... Goed voor de spiertjes hé?

groetjes