Slijmbeursontsteking van de schouder

Vermijd zware belasting

Getty Images

Een slijmbeursontsteking, ook wel bursitis, is een ontsteking van de slijmbeurs in een gewricht. Het komt het meest voor in de schouder, de elleboog en de knie. Wat als je last hebt van een ontstoken slijmbeurs in de schouder?

De slijmbeurs van de schouder zit voor het schoudergewricht. In de meeste gevallen geneest de ontsteking met rust.

Wat is de slijmbeurs in de schouder?

Een slijmbeurs is een soort stootkussentje dat je gewricht beschermt, in dit geval het schoudergewricht. Bij schouderklachten heb je pijn rond het schoudergewricht al je je bovenarm beweegt en soms ook als je hem stil houdt. Soms straalt de pijn uit naar de schouderbladen, de nek, de elleboog of de vingers.

Hoe ontstaat een ontstoken slijmbeurs in de schouder?

Een slijmbeursontsteking in de schouder kan plotseling of geleidelijk ontstaan. Soms komen de klachten door overbelasting. Ook kunnen schouderklachten te maken hebben met spanningen. Schouderklachten komen vaak voor in combinatie met nekklachten.

Wat als je last hebt van een ontstoken slijmbeurs in de schouder?

Voor het herstel is het van groot belang dat je doorgaat met je dagelijkse bezigheden. Vermijd zware belasting en bewegingen die de pijn erger maken. Als kleine bewegingen ook al pijnlijk zijn, kan het helpen je schouder tijdelijk rust te geven. Probeer in dat geval wel een paar keer per dag je arm in meerdere richtingen te bewegen. Pak je dagelijkse activiteiten zo snel mogelijk weer op. Wacht niet tot de pijn helemaal weg is. Als je te lang wacht, wordt je schouder stijf en wordt het steeds lastiger je arm te gebruiken.

Behandeling met medicijnen

Medicijnen kunnen de pijn verminderen. Gebruik zo'n één tot twee weken lang een pijnstiller. Hierdoor heb je minder pijn en kun je je arm beter bewegen en waarschijnlijk ook beter slapen. Start met paracetamol, een pijnstiller met weinig bijwerkingen.

Mocht paracetamol niet voldoende helpen, dan kun je overwegen om een NSAID's (naproxen, ibuprofen of diclofenac) te nemen. Nadeel hiervan is dat ze vaak wel nare bijwerkingen hebben. Overleg als je ouder bent dan 60 jaar of maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen hebt altijd eerst met je huisarts of apotheker als je NSAID's wilt gaan gebruiken.

NSAID’s geven vaak maagklachten als bijwerking. Daarom worden ze vaak in combinatie met omeprazol, een maagbeschermend middel, voorgeschreven.

In sommige gevallen verminderen de klachten aan de schouder niet. Een injectie met corticosteroïden in de schouder kan dan soms helpen. Dat is een ontstekingsremmend middel. Als het nodig is, kan dit na een paar weken nog een keer gedaan worden.

Oefentherapie

Niet alleen medicijnen kunnen de klachten doen wegnemen. Ook oefentherapie kan helpen. Het is namelijk heel belangrijk om te blijven bewegen. Een oefentherapeut kan oefeningen geven om te blijven bewegen en tips om het langzaam op te bouwen.

Als de schouderklachten vanuit de nek komen, kan ook manuele therapie de klachten laten afnemen. Bespreek met je huisarts welke behandeling het beste bij je past.

Auteur 
Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap