3 x crunches voor het trainen van je buikspieren

Misschien wel de bekendste buikspieroefening

Getty Images

Naast de sit-up is de crunch misschien wel de bekendste buikspieroefening. Toch weten veel mensen het verschil niet. We leggen drie varianten van de crunch aan je uit.

Met de 'gewone' crunch train je vooral de rechte buikspieren. Het verschil met sit-ups is dat je bij sit-ups helemaal overeind komt, terwijl je bij de crunch maar een klein stukje van de grond komt.

Zo doe je crunches

  1. Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond.
  2. Leg je handen losjes in je nek of houd je handen naast je oren, de ellebogen wijzen naar buiten. Trek niet aan je nek.
  3. Duw je onderrug in de grond.
  4. Kom een klein stukje omhoog.
  5. Adem uit terwijl je omhoog komt, adem in als je weer gaat liggen.

Zo doe je een fietscrunch

  1. De fietscrunch is een variant waarbij je een fietsbeweging maakt in de lucht. Ga in dezelfde uitgangspositie liggen als bij de crunch, maar dan met je benen in een hoek van 90 graden, zodat je schenen parallel zijn aan de vloer.
  2. Maak nu een rustige fietsbeweging, waarbij je je benen omstebeurt uitstrekt en weer in de richting van je borst brengt.
  3. Eventueel kun je met je armen meebewegen: breng daarvoor de linkerelleboog naar de rechterknie en vervolgens de rechterelleboog naar de linkerknie, zodat je knie en elleboog elkaar bijna raken.

Zo doe je een side crunch

  1. In deze variant beweeg je maar één kant van je lichaam omhoog. Je begint weer in de uitgangspositie van de crunch.
  2. Til één schouder van de vloer en ga weer terug. Je hoeft dus weer niet helemaal omhoog te komen.