Train je beter na verzuring?

Getty Images

Train je je spieren beter als je eerst zorgt dat je verzuurd bent en daarna nog een krachtsinspanning levert? Dit doen we nu bij de bootcamp: we moeten dan eerst in een squat onze bovenbenen verzuren en daarna een sprint trekken. Ik vind dit erg zwaar. Is het echt beter?

Maartje

Mark Chen, fysiotherapeut

'Beter' is een lastig woord, want dat is totaal afhankelijk van het doel wat je wilt bereiken. Toch kan ik vrij duidelijk zijn over het combineren van een verzuring als voorbereiding op een explosieve krachtinspanning. Niet doen, tenzij daar er een goede reden voor is.

Verzuring brengt een aantal fysiologische veranderingen mee in het circulatiesysteem rondom de spieren. Simpel gezegd zorgt het ervoor dat het aansturingssysteem 'moe' wordt en minder efficiënt zal functioneren. Dat voel je zelf waarschijnlijk ook heel goed!

Verzuurde spieren kunnen ook veel minder goed aan-en ontspannen. Als je daar vervolgens een explosieve actie van vraagt zal de prestatie die je kunt leveren altijd onder je eigenlijke capaciteit zijn. Ik kan zelfs nog een stapje verder gaan en zeggen dat op dit soort momenten verrekkingen en scheuren ontstaan.

Het spiersysteem vermoeien kan zeker positieve aspecten met zich meedragen, maar moet in de regel tot het einde van een sportprestatie bewaard worden. Vraag eens of je trainer een goede onderbouwing heeft voor deze manier van trainen. Het is voor mij moeilijk in te schatten hoe ver jouw atletisch vermogen reikt! Als hij dat niet kan, zou ik zeer zeker oppassen met deze combinatie. Luister vooral naar je eigen lichaam.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.