7 tips voor een goede hygiëne in de sportschool

De sportschool is een broeihaard voor bacteriën

vrouw-sporten
Getty Images

Ben je fanatiek aan het trainen in de sportschool? Let dan ook even op je hygiëne, want in zo'n ruimte met zwetende mensen, apparatuur en gewichten krioelt het van de bacteriën. Zonder dat je het weet, kom je met een verkoudheidsvirus thuis. Met deze zeven hygiënetips kom je écht fit de sportschool uit.

1. Was je sportkleding regelmatig

Het kan zijn dat je na een sportsessie denkt dat je niet zo erg gezweet hebt en dat je je outfit - zonder te wassen - nog wel een keertje aan kan doen. Hoewel dit niet zoveel kwaad kan na twee keer dragen, is dat toch niet zo'n goed idee. Sportkleding is vaak gemaakt van een synthetische stof, zit strak om je lijf en vangt door het sporten zweet op. Dit zorgt ervoor dat het al snel een fijne plek is voor bacteriën, waardoor het ook een onaangenaam geurtje krijgt. 

2. Gebruik je eigen spullen

Ga goed voorbereid naar de sportschool, zodat je zeker weet dat je alles mee hebt en niet een handdoek of bidon van iemand anders moet lenen. Je weet nooit of diegene ziek of verkouden is geweest, of bijvoorbeeld een koortslip heeft gehad. 

3. Sport niet als je ziek of verkouden bent

Voel je je niet helemaal lekker, dan kun je in principe nog wel sporten - tip: doe de 'nekcheck' - maar echt fijn voor jezelf én anderen is het niet. Zo herstel je minder snel, doordat je energie vooral naar het sporten gaat. Daarnaast houd je ook meer rekening met je medemens als je gewoon thuisblijft en anderen niet aansteekt met je gehoest en gesnotter. Als je er zin in hebt, kun je natuurlijk wel gewoon thuis een korte work-out doen. 

4. Maak fitnessapparatuur na gebruik schoon

Vaak wordt fitnessapparatuur na gebruik niet schoongemaakt, of mensen halen even hun handdoek erlangs. Beide kun je beter niet doen. In sportscholen zijn altijd doekjes en schoonmaaksprays aanwezig om de apparaten mee schoon te maken. Gebruik deze dan ook echt, het liefst zowel voor als na het sporten. Je weet namelijk niet zeker of je voorganger een doekje langs het apparaat heeft gehaald. 

Tijdens je training kun je ook een handdoek op je toestel leggen. Dit voorkomt dat er zweet op komt, en dan hoef je je toestel erna ook niet schoon te maken. Dat scheelt weer wat werk en is wel zo hygiënisch. 

5. Raak je gezicht na een oefening niet aan (en was je handen)

Als je heel erg zweet in je gezicht, ben je geneigd om je voorhoofd af te vegen met je handdoek. Dezelfde die je waarschijnlijk ook gebruikt om op de fitnessapparaten te leggen. Geen goed idee, want dit kan zorgen voor huidontstekingen zoals acne. Was dus tussendoor regelmatig je handen met water en zeep (of een antibacteriële handgel) en gebruik een aparte, schone handdoek voor je gezicht. 

6. Draag je sportschoenen alleen binnen

Je ziet het soms weleens: mensen die met dezelfde schoenen de sportschool binnenkomen en er weer uit gaan. Het gevolg is dat de vloer zanderig wordt en de zolen van andere mensen, die wél speciale binnensportschoenen dragen, ook vies worden. Dat is niet fijn om te sporten, vooral niet als je grondoefeningen wilt doen. Schaf dus aparte sportschoenen aan voor binnen, zodat de sportschool voor iedereen een prettige, schone omgeving blijft. 

7. Douche meteen na het sporten

Neem meteen na het sporten een verfrissende douche. Wacht niet nog uren, want bacteriën krijgen zo langer de kans om te gaan broeien en kunnen zo bijvoorbeeld een schimmelinfectie aan je vagina veroorzaken. Was je schaamstreek met water en vervang daarna ook je ondergoed om deze infectie te voorkomen.  

Bron 
  • hln.be