Fitness op het strand

Actief aan de kust

Getty Images

Fitness op het strand is hot. Kijk om je heen, overal ter wereld zie je op het strand mensen wandelen, rennen of met een bal in de weer. Het geheim van trainen op het strand is dat je alles kunt benutten. Gebruik je fantasie!

Van het zand, tot het water en zelfs je handdoek kun je gebruiken voor fitness op het strand. Door de warmte ben je soepeler dan normaal. Hierdoor is het extra prettig om in de zon te trainen. En het beste van alles: je komt nog in vorm ook!

Smeren, water en warming-up

Bescherm jezelf voordat je begint met sporten. Doe dat op de volgende manieren:

Overvloedig smeren
Op het strand sta je bloot aan direct zonlicht en de reflectie van het water. Dit verhoogt de kans op verbranding. Smeer je daarom overvloedig in met zonnebrandmiddel, voordat je start met fitness op het strand. Gebruik een waterproof variant, omdat je door het zweten de beschermlaag snel kunt verliezen.

Water, water en nog eens water
Om de hitte te kunnen weerstaan, is het belangrijk om voor, tijdens en na het sporten water te drinken. Begin een half uur voor de start en herhaal dit elke 20 tot 30 minuten.

Warming-up
Ondanks dat je het misschien al warm hebt, hebben je spieren nog steeds een warming-up nodig. Het helpt je prestaties tijdens het trainen en voorkomt blessures. Wandelen, zwemmen en stretchen voor je begint, zijn prima manieren.


Aan de slag

Zand
Het zand is de eerste start om je fitheid te verbeteren. Rennen of wandelen op zand is veel zwaarder, waardoor het een grotere uitdaging is. Wat dacht je ervan om met je kinderen een zandkasteel te bouwen en dat jij de emmertjes zand draagt? Dit is een fantastische work-out voor je armen!

Zee
Het water is de meest voor de hand liggende optie voor fitness aan het strand. Fanatiek, met een sterkere of snellere slag zwemmen, is een prima training. Je kunt natuurlijk ook gaan surfen. Dit is een ware uitdaging voor je spieren. Of met zwemvliezen de zee in gaan om je beenspieren te trainen.

Badlaken
Natuurlijk kun je je badlaken gebruiken om op te liggen luieren. Maar je badlaken is een prima hulpmiddel bij fitness op het strand. Dus als je toch ligt, waarom dan niet meteen wat aan je buikspieren doen?

Buikspieroefeningen

1. Curl-up. Dit is een effectieve oefening, waarbij de onderrug op de grond blijft. Lig op je rug met de knieën gebogen. Plaats beide handen achter het hoofd. Adem uit, trek de buikspieren naar binnen, til je schouderbladen van de grond. Adem in en ga rustig terug zonder het hoofd neer te leggen.

2. Zijdelingse crunch. Begin in de basispositie. Laat beide knieën langzaam naar één kant gaan, draai de heupen niet te ver. Adem uit, trek de buikspieren naar binnen, til beide schouderbladen van de grond en kom rustig terug.

3. Omgekeerde curl. Til nu de voeten van de grond en trek je knieën op tot boven je heupen. Span je buik en billen aan en til het bekken iets van de grond, terwijl je uitademt. Zachtjes terug en adem weer in.

Herhaal de oefeningen acht tot twaalf keer en rust even uit tussen de oefeningen en doe de hele serie dan nog twee keer. Voer alle oefeningen langzaam en beheerst uit.

Stretchen van schouders en armen

Je kunt je badlaken ook gebruiken voor het stretchen van je schouders en armen.

1. Pak je badlaken gestrekt met twee handen voor je vast op schouderbreedte en borsthoogte. Lift het badlaken nu omhoog tot boven je hoofd. Trek het nog iets naar achter tot je een rek voelt.

2. Laat nu met één hand los en pak het badlaken onderlangs op je rug vast. Trek nu zachtjes naar boven tot je een rek voelt.

3. Trek daarna het badlaken met de andere arm naar boven tot je een rek voelt.

4. Rek 15 tot 30 seconden en herhaal de oefeningen 3 keer voor een optimaal resultaat. Voer alle rek- en strekbewegingen steeds rustig en beheerst uit.

Auteur