dinsdag, 19 januari 2021

Boekrecensie: De Poepdokter

Gezond van mond tot kont

Verstopping, dunne ontlasting, buikpijn, een opgeblazen gevoel... Darmproblemen lijken haast de normaalste zaak van de wereld, maar dat zijn ze natuurlijk niet. Een gezonde spijsvertering hoort namelijk te resulteren in 'goede' poep. Het boek 'De Poepdokter' beschrijft de wereld van de spijsvertering en darmflora op een vrolijke manier. Onderweg leer je wat je zelf kunt doen om je darmen 'gezond' te houden.
Auteur:
Nienke Tode-Gottenbos
Jaar van uitgave:
2016
Prijs:
€ 22,95
ISBN:
9789082417715
Aantal pagina's:
192

In je darmen leven miljarden bacteriën. Die bacteriën hebben invloed op jou, maar jij hebt ook invloed op die bacteriën. Blogger, darmfloratherapeut en voedingskundige Nienke Tode-Gottenbos wil je in De Poepdokter graag vertellen hoe je die bacteriën tevreden houdt. Ze neemt je bij de hand en leidt je rond in je spijsvertering, stelt je voor aan de bacteriën in je darmen en vertelt je waarom die darmflora zo belangrijk is.

Natuurlijk is er ook veel aandacht voor het gezond houden van je darmen. 'Niet te veel rotzooi eten' is daarbij het belangrijkste advies. Gezond eten dus, maar dat mag best volgens het inmiddels bekende 80-20-principe. Eet je voor 80 procent gezond, dan is 20 procent ongezonde voeding geen probleem. De probiotica komen ook langs, net als de vezels en vetten. Tot slot is er aandacht voor veelvoorkomende darmproblemen als verstopping, buikpijn en een opgeblazen gevoel.

Voedingsadviezen

In De Poepdokter worden nieuwe wetenschappelijke inzichten en onderzoeken gecombineerd met eeuwenoude kennis en de praktijkervaring van Tode-Gottenbos. Niet alle adviezen komen dan ook overeen met de Richtlijnen Gezonde Voeding (Gezondheidsraad) en de Schijf van Vijf (Voedingscentrum). Voorbeelden hiervan zijn het aanbevelen van kokosolie, Keltisch zeezout en kokosbloesemsuiker (de voorkeur gaat echter naar zo min mogelijk suiker). Als deze specifieke adviezen niet bij je passen, is dit echter niet direct een reden om het boek aan de kant te leggen. Tode-Gottenbos inspireert je vooral om op zoek te gaan naar een leefstijl en voedingspatroon dat bij jou darmen past.

Geen dokter

Niet alle informatie in De Poepdokter zal wellicht ook door een maagdarmspecialist onderschreven worden. Tode-Gottenbos is geen dokter of wetenschapper en dat benadrukt ze ook meerdere malen, maar ze zou haar kennis en ervaringen graag eens uitwisselen met mensen in deze vakgebieden. "De darmflora is zo'n ongelofelijk interessant vakgebied en we weten al zoveel... en ook nog zo weinig."

Juist dat gegeven maakt het zo'n interessant boek. Je kunt je verwonderen over het ingenieuze systeem en krijgt op een hele laagdrempelige manier mee wat er voor onderzoeken naar de spijsvertering worden gedaan. En je leert over de mogelijkheden die er zijn om je darmgezondheid te verbeteren. Bij chronische of ernstige klachten moet je echter naar de (huis)arts (of hulp zoeken van een (darmflora)therapeut). Met je gezondheid spelen is volgens Tode-Gottenbos namelijk nooit een goed idee.

Gezellig over poep

De poepdokter is vooral een gezellig boek over je darmen en ontlasting. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar toch is het zo. Tode-Gottenbos heeft een heel persoonlijke schrijfstijl en maakt gebruik van veel humor. Ook dit moet natuurlijk bij je passen, maar het boek leest daardoor als een trein.

Achtergrondinformatie wordt gecombineerd met praktische adviezen en recepten (denk aan gevulde pompoensoep, darmherstellende chocoladepudding en kefir). De foto's van de gerechten zijn aantrekkelijk, maar wat het boek vooral leuk maakt zijn de illustraties. Sommige afbeeldingen van de darmen of bacteriën zijn zeer informatief, andere enkel decoratief.

Kritische lezer

Tode-Gottenbos noemt zich zelf een eigenwijze voedingskundige. Ze kijkt kritisch naar zowel de wetenschap, als de kennis van vroeger en haar ervaringen in de praktijk. Dat lijkt me ook een hele goede manier om met dit boek aan de slag te gaan. Op die manier leer je veel over je spijsvertering en darmflora, welke mogelijkheden er zijn om deze te verbeteren en kun je zelf bekijken wat bij jou past.

Nienke Tode-Gottenbos blogt als De groene vrouw over voeding, darmflora en leefstijl. Als darmfloratherapeut en voedingskundige heeft ze kennis en jarenlange ervaring opgebouwd in de behandeling van darmklachten.