Hypnotherapie bij het Prikkelbare Darm Syndroom

Helpt hypnotherapie bij PDS?

Getty Images

Voor mensen die last hebben van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) zijn er nauwelijks behandelingen die bewezen effectief zijn. Hypnotherapie is zo’n bewezen effectieve behandeling. Maar wat is hypnotherapie bij PDS eigenlijk?

Ons darmstelsel is een van de ingewikkeldste mechanismen van het menselijk lichaam. Wereldwijd wordt er veel onderzoek naar gedaan, maar wetenschappers geven tegelijkertijd toe dat er nog steeds veel onbekend is. Dat is een van de redenen waarom patiënten met PDS nog altijd wachten op hét medicijn dat hun aandoening wat draaglijker maakt. Het is bovendien maar de vraag of zo’n medicijn er ooit wel komt. De klachten bij PDS zijn namelijk heel divers. En voor wat betreft de behandelingen geldt dat wat voor de een wel werkt voor de ander soms helemaal niets doet.

Wat is hypnotherapie bij PDS?

Hypnotherapie bij PDS is een vorm van medische hypnose: hypnose gericht op een verbetering van klachten. Bij hypnotherapie bij PDS word je onder hypnose gebracht. Daartoe brengt de therapeut je in een diepe ontspanning. Terwijl je in die staat van diepe ontspanning bent, luister je naar een oefening. In de oefening vraagt de therapeut je bijvoorbeeld om je te concentreren op je buik, waarbij je je buik voorstelt als een hele zachte, warme en comfortabele plek. Doordat je onder hypnose bent, heeft zo’n oefening een bijzonder sterke werking op de darmen. Je kunt het een beetje vergelijken met denken aan je lievelingseten. Op het moment dat je daaraan denkt, loopt het water je al in de mond. Met enkel de gedachte aan je lievelingseten beïnvloed je dus je speekselklieren. Hypnotherapie bij PDS werkt eigenlijk volgens hetzelfde principe. En doordat je onder hypnose bent, is de werking nog eens vele malen sterker. Tijdens deze vorm van hypnose behoud je altijd de controle over jezelf.

Ontspannen met hypnotherapie bij PDS

Met hypnotherapie bij PDS leer je verschillende ademhalings- en ontspanningsoefeningen gericht op het buikgebied. Ook krijg je oefeningen om heel het lichaam te ontspannen. Dat is belangrijk, omdat PDS vaak ook te maken heeft met te veel stressprikkels die van de hersenen naar de darmen gaan. Neemt de algehele stress af, dan krijgt ook het darmstelsel minder prikkels te verduren. Veel patiënten ervaren daardoor minder vaak verkramping en buikpijn.  

Welke klachten behandel je met hypnotherapie bij PDS?

Het Prikkelbare Darm Syndroom veroorzaakt diverse klachten. Het ontlastingspatroon is onvoorspelbaar en varieert van verstopping tot diarree. De meeste patiënten hebben daarnaast last van klachten als een opgezette buik, buikkrampen, zeurende buikpijn, winderigheid, zuurbranden en vermoeidheid. Hypnotherapie bij PDS richt zich op het lichamelijk herstel van dit soort klachten. Daarnaast wordt er gewerkt aan stressbestendigheid en zelfvertrouwen.

Werkt hypnotherapie bij PDS echt?

Hypnotherapie is een wetenschappelijk bewezen behandelmethode bij PDS. Uit de onderzoeken blijkt dat 1 op de 3 patiënten baat heeft bij hypnotherapie. Bij de een verminderen de klachten al na 1 of 2 sessies, de ander heeft wat meer tijd nodig. Over het algemeen zijn de resultaten blijvend. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt verder dat positieve verbeteringen doorzetten, ook als de behandeling al is afgerond. Wel is het mogelijk dat je regelmatig zelf zelfhypnose-oefeningen moet blijven doen. Tot slot heeft onderzoek in het UMC Utrecht uitgewezen dat hypnotherapie bij PDS in een individuele behandeling net zo goed werkt als in groepsverband.

Is hypnotherapie bij PDS ook geschikt voor kinderen?

Zo'n 5 tot 10 procent van de kinderen heeft last van buikpijn. Als er door de kinderarts geen afwijkingen in de darmen zijn gevonden, krijgen ze de diagnose functionele buikpijn of PDS. Hypnotherapie kan dan een oplossing zijn. Er zijn PDS-therapeuten met een kinderspecialistie die al vele kinderen succesvol hebben geholpen.

Waar kan ik terecht voor hypnotherapie bij PDS?

Steeds meer ziekenhuizen bieden hypnotherapie aan als behandeling voor PDS. Daarnaast zijn er veel psychologen die de behandeling aanbieden. Overleg met je huisarts of MLD-arts waar je het beste terecht kunt. Hypnotherapie bij PDS wordt in veel gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed. Vraag hier van tevoren naar bij je ziektekostenverzekering. Meer informatie kun je vinden op www.medischehypnose.nl en www.pds-therapeuten.nl.

Podcast prikkelbare darmsyndroom

Meer over het prikkelbare darmsyndroom kun je horen in onze podcast met Ben Witteman. Hij is maag-darm-leverarts en gespecialiseerd in het prikkelbare darmsyndroom. Hij vertelt in onderstaande podcast wat je zélf kunt doen aan een prikkelbare darm, bijvoorbeeld door anders te eten.

Auteur 
Bron 
  • UMC Utrecht
  • PDSB